Terei-Vigh Krisztina receptje a Nők Lapja Konyha 2022/10. lapszámából.

A jó minőségű bagett szinte már aranyárban van a boltokban, ezért a ráérősebb őszi napokon megéri rászánni az időt, és otthon elkészíteni. Mi most egy egyszerű, jól variálható receptet mutatunk, a friss élesztő nyugodtan cserélhető 1 tasaknyi szárítottra. (Akinek van, kelesztheti bagettsütőben, vagy liszttel szórt konyharuhára teheti a darabokat, és felhúzhatja közöttük az anyagot, úgy garantáltan megtartják a formájukat. Alapvetően nem szükséges, ez keményebb tészta, nem terül szét annyira kelés közben.)

Hozzávalók 8 darabhoz:

10-15 dkg magozott fekete olajbogyó | 50 dkg liszt + a formázáshoz | 2,5 dl víz | 2,5 dkg friss élesztő | 1,5 teáskanál só | 1 evőkanál aprított, morzsolt szárított rozmaring

  1. A lecsepegtetett olajbogyót apróra vágjuk. A lisztet a langyos vízzel, élesztővel, sóval, aprított rozmaringgal és olajbogyóval egy tálba mérjük, kidagasztjuk, lefedve hagyjuk a duplájára kelni.
  2. Enyhén átgyúrjuk, 8 egyforma részre osztjuk, nagyjából 15-20 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  3. Megszórjuk liszttel a tészta felületét, lefedjük konyharuhával, majd ismét 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt alsó-felső sütésen 240 ºC-ra előmelegítjük, az aljába tálkában vizet teszünk. A bagetteket 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 301 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/10. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.