A bagettől a bagelig – Különleges pékáruk és kenyérfélék a világból

Ahány nép, annyiféle pékáru: szögletes, hosszúkás, apró kerek vagy éppen lyukacsos. A kenyér világnapján különlegesebbnél különlegesebb finomságokat gyűjtöttünk össze a világ különféle pontjairól.

A franciák kedvence: bagett

A ropogós, fehér lisztből készült vékony és hosszú kenyérfélét valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. A franciák jellegzetes beirdalt finomsága itthon is közkedvelt kiegészítője a reggeliknek és vacsoráknak.

Izraelben a barhesz a legnépszerűbb

A zsidó konyhaművészet péksüteménye a barhesz, mely valójában egy burgonyás kelt fonott kalács. Hármas, négyes, de akár többszörös fonással is elkészíthető, tetejére szezámmag, vagy mák szórható.

Írországban a barmbrack a favorit

A tradicionális ír édes kenyér, más néven gyümölcskenyér aszalt gyümölcsökkel és izgalmas fűszerekkel készül. Nemcsak a hétköznapokon, de Halloweenkor is előszeretettel csipegetik a nálunk inkább karácsonykor keresett terméket.

Németországban tönkölybúza kenyeret fogyasztanak

A túlnyomórészt tönkölybúzalisztből készült kelesztett pékáru, eredeti neve Dinkelbrot. Mivel könnyebben emészthető, mint a hagyományos fehér lisztből készült áruk, különösen ajánlott.

Indiában a naan kenyér a legfinomabb

A naan, vagyis az indiai kenyér kifejezetten nevezetes étel hazájában, olyannyira minden családnak megvan a maga jól bevált receptje. A lepényféle eredetileg kemencében készül, de akár serpenyőben is megsüthetjük.

Mexikóban a tortilla uralkodik

A spanyolok tradicionális étele, a tésztalepény hazánkban is ismert. Eredetileg kukoricából készült, ma már más és más lisztfélékkel variálják a világ különféle részein, és általában töltve fogyasztják.

Amerikában szeletelt kenyeret esznek

Szeletelt kenyér, toast kenyér, szendvics kenyér. Mindenki másképpen nevezi az amerikaiak kedvenc reggelijét, amit pirítva, lekvárral, mogyorókrémmel, de sajttal és sonkával is fogyaszthatunk.

Hollandiában a tigris kenyérnek van hagyománya

A jellegzetes külsejű kenyérféle kívül ropogós, belül pedig egészen puha. A tetejét rizslisztes keverékkel kenik be sütés előtt, ettől lesz tigrismintás a végeredmény.

Olaszországban ciabatta kerül a tányérokra

A fenséges olasz pékáru neve eredetileg papucsot jelent, utalva a kenyér hosszúkás formájára. Kívül nagyon ropogós, belül puha és lyukacsos szerkezetű, ez adja különlegességét. Szendvicsként is fogyasztható, de mártogatósnak is kiváló.

A svédeknél a lapkenyér a kelendő

Lehet puha, de egészen roppanós is a búza, árpa és rozs keverékéből előállított lapkenyér. Diétázóknak kifejezetten ajánlott az otthon is könnyedén elkészíthető és többféleképpen variálható (például felcsavarható) étel.

Az osztrákok a császárzsemlét szeretik 

Mindannyian ismerjük és szeretjük az Ausztriából származó vágott zsemlét, mely általában fehér lisztből, élesztőből, malátából, vízből és sóból készül. Sajátos, középről induló vágásait nem lehet összetéveszteni.

Fonott kenyér sül Csehországban

A karácsonyi kenyérnek is nevezett finomság eredeti neve vánočka. Édes tésztája vajban gazdag, fonatai között pedig különféle illatos fűszerek, magok és cukrozott gyümölcshéjak is megtalálhatók.

Borodinsky rozskenyér az orosz konyhák különlegessége

A sötét színű orosz pékárut fekete kenyérként is emlegetik, különleges ízét a köménymag és a koriander adja meg. Tetejét ez utóbbival meg is szórják.

Rusztikus kenyér a spanyol néptől

Napjainkban is nagyon divatos étel a rusztikus kenyér, amely tökéletesen illik a spanyol konyha specialitásaihoz, de a jellegzetes magyar fogásokhoz is bátran fogyaszthatjuk.

Világhódító bagel Lengyelországból

Az elmúlt években itthon is népszerűvé vált a bagel, a lengyel péksütemény. Lyukas formája ellenére tökéletes szendvicsalapanyag, melyet szezámmaggal, valamint mákkal megszórva, de „simán” is fogyaszthatunk.

 

Összeállította: L. J.

Képek: Getty Images

(finedininglovers.com)