Nem mind pezsgő, ami bubis! Mi a különbség a champagne, prosecco, cava és habzóbor között?

Születésnapok. Eljegyzések. Esküvők. Ballagások. Családi események. Ritkán van olyan ünnepi alkalom, ahol ne akadna a kezünkbe egy pohár buborékos ital. De mi a különbség a pezsgő, a prosecco, a cava és a habzóbor között? Melyiket milyen alkalomra érdemes használni?

Mivel a pezsgő, a prosecco, a cava és a habzóbor színben, buborékban és palackban is meglehetősen hasonlóan néz ki, nem hibáztathatjuk a beavatatlanokat (és itt mind tudjuk, hogy saját magunkra gondolunk), ha nem tudják megkülönböztetni őket. Ha azonban valóban le szeretnénk nyűgözni a barátainkat – és az ízlelőbimbóikat –, akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedjünk a négy ital közötti különbségekkel, amiben segít Fóti Gyula, a Sophisto Champagne Bar sommelier-ja is. (Ha pedig pezsgőből sosem elég, akkor készítsünk finom koktélokat belőle, vagy pedig készítsük el az ebből az italból készült fantasztikus receptet is.)

Champagne, prosecco, cava vagy habzóbor?

A buborékos italok a világ minden tájáról származnak, azonban a készítés helyétől, a szőlőfajtától és az előállítási módtól függően más-más nevet viselnek. A champagne a franciaországi Champagne régióból származó fekete Pinot Noir vagy Meunier szőlőből készül, míg a prosecco az olaszországi Veneto régióból származó fehér Glera szőlőből. A cava a spanyolországi Katalónia régióból származó spanyol fehér Macabeo, Parellada és Xarel-lo szőlőfajtákból, a Habzóbor pedig a balatoni régióból származó vörös Juhfark szőlőből készül. 

Fotó: Unsplash

Ami az előállítását illeti, a pezsgő, a prosecco és a cava hagyományos eljárással (más néven methode champenoise vagy méthode traditionnelle) készül, míg a habzóbor Charmat-módszerrel. A hagyományos módszer kétlépcsős folyamatot foglal magában, amelynek során a bor tartályban elsődleges erjesztésen megy keresztül, majd élesztővel és cukorral palackozzák a másodlagos erjesztés során. A Charmat-módszer egy rövidebb folyamat, itt az ital nyomás alatt álló tartályokban erjed, mielőtt palackozzák.

Hogyan érdemes tárolni őket?

A helytakarékosság jegyében a legtöbben a hűtőszekrény ajtajában függőlegesen, vagy oldalra fordítva, hűtőrácson tárolják a pezsgős üvegeket. Szerencsére Fóti Gyula szerint ez teljesen elfogadható. „A pezsgőkben lévő szén-dioxid miatt ezek az italok függőlegesen és nem fekve tárolhatók, ahogyan a parafa dugós borok esetében ajánlott (a csavaros kupakkal ellátott borok állva is tárolhatók), bár sokkal praktikusabb vízszintesen elhelyezett borállványban tárolni őket.”

Ami a palack felnyitását illeti, Fóti Gyula azt tanácsolja, hogy a buborékos italokat tálalás előtt 5-7 celsius-fokra hűtsük le, „ideális esetben a hűtőben előhűtve, majd felbontás előtt jégbe merítve.” Figyelem: soha ne helyezzük a palackot a mélyhűtőbe; ha hamar kell lehűtenünk, akkor helyezzük a palackot egy vödörbe, melybe kevéske vizet és sok jeget teszünk a palack köré, majd időnként óvatosan mozgassuk meg a jeges vízben. A poharakat ne hűtsük be töltés előtt.

Mi történik, ha beruházunk egy minőségi italra, azonban nem fogy el a nap végére? Fóti Gyulának erre is volt ötlete: „Aki eddig különböző házi praktikákkal próbálkozott, hogy megőrizze a felnyitott palack szén-dioxid tartalmát, attól tartok, hogy csak az idejét vesztegette. A legjobb, ha beruházunk egy pezsgődugóba, amely szorosan lezárja a palackot, és a lehető leghidegebben tartja azt. Az italunk így másnapra is megőrzi a buboréktartalmát, és néha még harmadnap is élvezhető.”

Melyik ital illik leginkább a különböző alkalmakhoz? 

Champagne

A négy ital közül talán a champagne a legismertebb, mely jellemzően könnyű testű és magas savtartalmú ital, ami a francia Champagne régióból származik, és tradícionális módszerrel készül. Gyakran használják koccintásra esküvőkön és más különleges alkalmakkor.

Jól párosítható olyan tengeri ételekkel, mint az osztriga, a sushi és a sashimi. Ha szilveszteri partiján ételeket szolgál fel, fontolja meg, hogy a pezsgő mellé felszolgáljon néhányat ezek közül az ételek közül.  

Párosítások: Tengeri ételek, például osztriga, sushi és sashimi 

Prosecco

A prosecco egy a pezsgőnél könnyedebb buborékos ital, jellemzően gyümölcsös és enyhén édes. A proseccot gyakran használják aperitifként vagy koccintásra partikon és más könnyedebb összejöveteleken. Jól párosítható gyümölcsalapú ételekhez vagy desszertekhez, így ha valamilyen habzó italt választanánk egy kötetlen beszélgetéshez vagy aperitifként, a megtaláltuk a tökéletes jelöltet.

Párosítások: Gyümölcsös ételek vagy desszertek 

Cava

A spanyol cava helyi szőlőből készül, általában száraz, mérsékelt savtartalommal. A pezsgőhöz hasonlóan a cava is tökéletesen illik elegáns, ünnepi eseményekhez. Jól párosítható olyan előételekkel, mint például az olajbogyó, vagy sós sütemények.

Párosítások: Sós előételek 

Pezsgő

A magyar pezsgők többsége az Etyek-Buda borrégióból származik. Több márkánál is találkozhatunk a hagyományos módszerrel előállított fajtával, mint például a Törley magasabb árfekvésű palackjai, a Francois, vagy éppen a Kreinbacher. Hagyományos módszerekkel és helyi szőlőfajták felhasználásával készül, és száraz, de gyümölcsös bort eredményez. Tökéletes azok számára, akik a hagyományos pezsgőtől vagy proseccótól eltérő buborékos élményre vágynak. Ez az ital intenzív aromákkal és ízekkel rendelkezik, amelyek ideálisak gazdag ízvilágú ételek, például libamáj vagy étcsokoládés desszertek párosításához. A habzóbor fűszeres ételekhez is jól párosítható. Nagyszerű választás, ha valami egyedit szolgálnánk fel az adott alkalmon.

Párosítások: Ízben gazdag ételek, például libamáj vagy étcsokoládé desszertek, fűszeres ételek 

Tehát melyiket válasszuk?

Ez igazából attól függ, hogy mit keresünk. Amikor ünneplésére kerül sor, nincs rossz választás, akár a pezsgőt, akár a proseccót, cavát, vagy habzóbort emeljük le a polcról. A megfelelő ital kizárólag a személyes preferenciától és a felszolgált ételektől függ.  

Ha valami fényűzőt és elegánsat szeretnénk, a legjobb választás a pezsgő. Ha valami könnyed és frissítő ital a cél, érdemes kipróbálni a proseccót vagy a cavát. Ha pedig valami gyümölcsösre vágynánk, a habzóbor a legmegfelelőbb ital. Bármelyiket is választjuk, a vendégek biztosan élvezni fogják az ünneplést egy (vagy két!) pohárral a kezükben, miközben beavatjuk őket a buborékos nedű rejtelmeibe.

Forrás: Sophisto Champagne Bar, Kiemelt kép: Unsplash