A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törley-vel

Több mint egymilliárd palack pezsgő! Ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1. óta a mai Magyarország legrégebbi, és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata.

Nem vitás, rengeteg embernek jutna igazi pezsgőfürdő, ha Magyarország legnagyobb tradíciókkal rendelkező pezsgőkészítő társaságának három évszázadot is érintő teljesítményét literben szeretnénk meghatározni. A fellelhető adatok és megtalálható információk alapján ugyanis a Törley Pezsgőpincészet Kft. és jogelődjei az 1882-es alapítás óta, vagyis immár több mint 140 év alatt mintegy 825 millió liter pezsgőt palackoztak. Ennyi pezsgő valamivel több mint 300, 50 méteres versenyuszoda megtöltéséhez lenne elegendő. Talán még beszédesebb, hogy a Budapesten jelenleg fellelhető 50 méteres uszodákat közel 50 alkalommal lehetne gond nélkül feltölteni. De maradjunk az ünneplésnél! 140 év teljesítménye elegendő lenne arra, hogy a Föld jelenlegi lakosságának közel háromnegyede, 5,5 milliárd ember egyszerre koccintson. 

„Nagyon büszkék vagyunk alapításunk 140 éves évfordulójára. Már csak azért is, mert a hazai vállalatok között keveseknek akad a Törleyhez hasonló múltja és tradíciója. A pezsgőkészítés ráadásul nem csak egy foglalkozás, hisszük, hogy művészet is. Éppen ezért kötelességünk a hagyományainkat ápolni és visszaemlékezni, hiszen a Törley a mai Magyarország legrégebbi pezsgőkészítő vállalata. Éppen ezért próbáltuk számokban összeállítani és bemutatni közel másfél évszázados történetünket is. Ezek a mennyiségek pedig sokszor minket is megleptek” – mondta Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet Kft. márkamenedzsere. 

Forrás: Törley

A palackozott üvegek számával kapcsolatban azt lehet mondani, hogy a közel másfél évszázad alatt csaknem 1,1 milliárd Törley pezsgő hagyta el a budafoki gyár kapuját. Ha a pezsgőspalackok nagyjából 9 centiméteres talpátmérőjét vesszük alapul, akkor

ennyi üveg egymás mellé rakva csaknem 100 000 kilométernyi utat fedne le, ami csaknem 2,5-szer érné körbe a Földet. 

Még ennél is nagyobb szám áll össze, ha a pezsgősüvegek nélkülözhetetlen részét jelentő, a dugó leszorítására használt drótkosarakat tesszük mérlegre. Amennyiben mindig a jelenleg használt kivitelt tették volna a palackokra, akkor a felhasznált drótok hossza nem kevesebb mint 410.300 kilométer lenne. Ez hozzávetőlegesen tízszerese az egyenlítő hosszúságának. 

Törley József egyébként csaknem pontosan 140 éve, egészen pontosan 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. Az alapító, s vele a vállalat mindig is nyitott volt az újdonságokra. Elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát. Üzeme ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett a századfordulóra. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak pedig már lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt az alapító számára, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.

Forrás: sajtóközlemény, Kiemelt kép: Unsplash