HOZZÁVALÓK 10-12 SZELETHEZ:
A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg darált török mogyoró, 12 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg mogyorókrém
A díszítéshez: 15 dkg natúr marcipánmassza, porcukor a nyújtáshoz
1. A díszítéshez a marcipánt porcukorral szórt munkalapon 1,5-2 mm vastagra nyújtjuk, csillag és üstökös alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Lehetőleg több különböző méretet készítsünk! (Érdemes 1 nappal vagy akár napokkal előtte elkészíteni, hogy száradjon, így alaktartó lesz a díszítéskor.)
2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül sütőporral és darált mogyoróval elegyített lisztet is belekeverjük.
3. A masszát egy kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe kenjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10-12 perc alatt.
4. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal és a lágy mogyorókrémmel.
5. Az összeállításhoz levágunk a piskótalapból egy 11, egy 9, egy 7 és egy 3 cm-es csíkot. Az így kapott lapokat csökkenő sorrendben egymásra töltjük a krém felével rétegezve. A maradék krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, ezzel díszítjük a piramis oldalát a képen látható módon. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Az előre elkészített marcipáncsillagokat tálalás előtt rakjuk rá.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 468 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent több különleges karácsonyi édességgel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós