A legmesésebb karácsonyi desszert: mogyorókrémes piramis marcipánnal

Ha egy kivételesen finom és legalább ennyire szép süteményt szeretnétek az ünnepi asztalra tenni, akkor ezt a mogyorókrémes piramist mindenképpen vegyétek fel a karácsonyi menük listájára! Nem fogtok csalódni, de a család többi tagja sem...

HOZZÁVALÓK 10-12 SZELETHEZ:

A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg darált török mogyoró, 12 dkg liszt

A krémhez: 4 dl tej, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg mogyorókrém

A díszítéshez: 15 dkg natúr marcipánmassza, porcukor a nyújtáshoz

1. A díszítéshez a marcipánt porcukorral szórt munkalapon 1,5-2 mm vastagra nyújtjuk, csillag és üstökös alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Lehetőleg több különböző méretet készítsünk! (Érdemes 1 nappal vagy akár napokkal előtte elkészíteni, hogy száradjon, így alaktartó lesz a díszítéskor.)

2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül sütőporral és darált mogyoróval elegyített lisztet is belekeverjük.

3. A masszát egy kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe kenjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10-12 perc alatt.

4. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal és a lágy mogyorókrémmel.

5. Az összeállításhoz levágunk a piskótalapból egy 11, egy 9, egy 7 és egy 3 cm-es csíkot. Az így kapott lapokat csökkenő sorrendben egymásra töltjük a krém felével rétegezve. A maradék krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, ezzel díszítjük a piramis oldalát a képen látható módon. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Az előre elkészített marcipáncsillagokat tálalás előtt rakjuk rá.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 468 KCAL/SZELET

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent több különleges karácsonyi édességgel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós