HOZZÁVALÓK:
A tésztához: 2,5 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz, 1 mokkáskanál só, 2 tojássárgája, 7 dkg vaj/margarin olvasztva, 5 dkg dió a tetejére, porcukor a tálaláshoz
A töltelékhez: 2 tojásfehérje, nagy csipet só, 6 evőkanál cukor, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1. Fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék tejet, a tojássárgáját és a közben felfutott élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor nagyjából összeállt a tészta, több részletben beledolgozzuk az olvasztott vajat/margarint is. A szép sima, fényes felületű, jól kidolgozott tésztát letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, majd több részletben beleszórjuk a cukrot. Addig verjük, amíg szép fényes, tejföl sűrűségű habot kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a diót és a lekvárt, valamint a citrom reszelt héját.
3. Egy kb. 30 cm átmérőjű sütőtál alját kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, és mindkettőből 60×25 cm-es téglalapokat nyújtunk. Megkenjük őket a diós tojáshabbal
4. A hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, éles késsel hosszában kettéhasítjuk őket. A félbevágott rudakat vágott felükkel felfelé fordítjuk. Az első tésztát csiga alakban saját maga köré tekerjük, és a sütőpapíros forma közepére ültetjük. A másik tésztacsíkot eköré tekerjük, majd folytatjuk a harmadik és negyedik félbevágott tésztarúddal.
5. Az 5 dkg diót durvára vágjuk, a tészta tetejére szórjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük a zserbós csigát. Porcukorral meghintve tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 4615 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg, még több látványos kelt tésztával együtt.
Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre