Mogyorókrémes-csokoládés csavart briós, az édes álom

Kápráztassátok el a családot ezzel a különleges és látványos brióssal a hétvégéken, de akár ünnepnapokon is! Habár a recept meglehetősen időigényes, higgyétek el, megéri elbíbelődni vele!

HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ:

A tésztához: 2,5 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, 2 dkg friss élesztő, 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál só, 1 tojás + 1 tojássárgája + 1 felvert tojás a kenéshez, 6 dkg puha vaj/margarin

A töltelékhez: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mogyorókrém

1. A tésztához fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék tejet, a tojást, a tojássárgáját, a puha vajat/ margarint és a közben felfutott élesztőt is. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, és elválik az edény aljától, letakarjuk, és duplájára kelesztjük kb. 45 perc alatt.

2. A töltelékhez vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük a mogyorókrémmel.

3. A megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára borítjuk, és kb. 35×55 cm-es téglalappá nyújtjuk. A rövidebb oldalával párhuzamosan a kétharmadát megkenjük a csokoládés mogyorókrémmel. Az üresen maradt tésztarészt ráhajtjuk a középső harmadra, majd annak a tetejére hajtjuk az alsó harmadot (1-es kép).

4. A levélpapírszerűen összehajtott tésztát a rövidebb oldalával párhuzamosan először éles késsel félbevágjuk, majd azokat is elfelezzük. Ezután minden negyedet még 4-4 részre vágunk, így 16 egyforma tésztacsíkot kapunk.

5. Felemelünk egy tésztacsíkot, finoman meghúzzuk, majd a két kezünkkel ellentétes irányban megcsavarjuk (2-es kép). A megsodort tésztát csiga alakban feltekerjük, a végét a tészta alá hajtjuk (3-as kép). Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket. Fóliával letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk.

6. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A megkelt briósokat megkenjük a felvert tojással, és a forró sütőbe toljuk a tepsit. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 253 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg, még több látványos kelt tésztával együtt. 

Recept: Tóthné Libor Mária

Fotó: Körmendi Imre