Édesburgonya hasselback módra, paradicsommal és sonkával

Az elmúlt években meglehetősen népszerű lett az élénk színű, édeskés ízvilágú burgonya, mely amellett, hogy nagyon finom, jótékony hatással van a szervezetünkre is. Többek között ezért is érdemes az asztalra tenni, például az alábbi módon:

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

8 közepes édesburgonya, 4 evőkanál olívaolaj, 4 darab paradicsom, fél csokor újhagyma, 8 dkg vékony, levegőn szárított sonka (pl. serrano, prosciutto), 8 dkg parmezán, 1-2 evőkanál fekete szezámmag, só, frissen őrölt bors

1. Az alaposan megmosott édesburgonyát éles késsel vékonyan bevagdossuk kb. a háromnegyedéig (de nem vágjuk át). Olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, sütőpapírral fedett tepsire ültetjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

2. A paradicsomokat vékonyan felszeleteljük, elfelezzük a szeleteket. Az újhagymát felkarikázzuk. A burgonya bevágásaiba tesszük a paradicsomot, a hagymát és a széttépkedett sonkát. A tetejére parmezánt reszelünk, megszórjuk fekete szezámmaggal, és további 15-20 percig sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 40 + 15-20 PERC
KALÓRIA 321 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent meg több édesburgonyás fogással együtt. 

Recept és fotó: Nagy Tünde