A karácsonyi sütemények netovábbja: Mézeskalácsfűszeres, almás babka

Mézeskalácsfűszerből nemcsak mézeskalácsot lehet sütni, ha marad belőle, kísérletezzetek vele más karácsonyi édességeknél is! Például készíthettek a felhasználásával almás babkát! :) Ez lesz a család új kedvence!

mézeskalácsfűszeres almás babka

HOZZÁVALÓK 2 DARABHOZ:

5 dkg friss élesztő, 1,2 dl víz, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer, 1 mokkáskanál só, 3 tojás, 15 dkg puha vaj/margarin + a formához

A töltelékhez: 60 dkg alma, 4 teáskanál mézeskalácsfűszer, 5 dkg cukor (elhagyható)

A sziruphoz: 1,5 dl víz, 20 dkg cukor, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer

1. A morzsolt élesztőt felfuttatjuk a vízben csipet cukorral. A lisztet összekeverjük a fűszerrel, a sóval és a cukorral, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az élesztős vizet, összegyúrjuk. Beledobjuk a kockákra vágott puha vajat/margarint, és addig dagasztjuk, amíg a vaj/margarin teljesen elolvad. A tésztát tálba tesszük, és lefedve a hűtőbe tesszük egész éjszakára. (Nagyon finom tésztát kapunk a hosszú, hidegben történő kelesztéssel, de aki akarja, természetesen langyos helyen is a duplájára kelesztheti, és utána máris tud dolgozni vele.)

2. Az almatölteléket is elkészítjük sütés előtti este: az almát meghámozzuk, lereszeljük, a fűszerkeverékkel és a cukorral együtt pároljuk 5 percig, fedő alatt. Amikor az alma megpuhult, összeturmixoljuk, és gyakori kevergetés mellett további 3 percig forraljuk, hogy jó sűrű krémet kapjunk. A hűtőbe tesszük felhasználásig.

3. Másnap átgyúrjuk a tésztát, kettévágjuk, majd lisztezett felületen mindkét darabot 30×40 cm-es téglalapokká nyújtjuk. 4 Az egyiket megkenjük az almakrém felével, hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, majd egy éles késsel kettévágjuk hosszában. A két rudat egymás mellé tesszük úgy, hogy a vágással felfelé nézzenek, majd összetekerjük őket, és egy 25×10 cm-es, kivajazott kenyérformába tesszük. A másik kinyújtott tésztalappal és a maradék almakrémmel is így járunk el.

5. A sütőformákba helyezett tésztákat 1 órán át kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra. A tésztát 30-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

6. A vizet és a cukrot sziruppá főzzük a fűszerrel együtt, és amikor megsült a tészta, egy evőkanállal a két kalácsra locsoljuk. Hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 30-40 PERC
KALÓRIA 2379 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert magazin 2018/03. számában jelent meg még több karácsonyi finomsággal együtt!

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője.