16 ehető virág, amit bátran felhasználhatunk a konyhánkban

Biztosan mindannyian kóstoltuk már az akácvirág szirmát, főztünk levendulából teát, vagy csak a trendeket követve díszítettük apró és színes virágokkal a süteményünket. Pedig ennél jóval több növény alkalmas arra, hogy megegyük. Soroljuk!

ehető virágok

Borsmustár

Saláta elkészítéséhez vagy krémlevesekbe kiváló hozzávaló, de ha ezt a virágot használjuk, hagyjuk ki a fekete borsot az ízesítésnél!

Borbolya

Kissé savanykás, késő nyári növény, de kora tavasszal élénksárga virágokat hoz. Levét csepegtethetjük levesekbe, forró vízben kiáztatva pedig teaként fogyaszthatjuk.

Begónia

A nyári begónia szirmait megsütve egy finom és ropogós nassolnivalót kaphatunk, de ehetjük őket levesek mellé, salátákba pedig nyersen, apróra felkockázva szórhatjuk.

Borágó

A borágó kék színű szirmait tegyük jégkockatartóba és a fagyás után fogyasszuk hűsítőként vízbe vagy limonádéba dobva. Apróra vágott formában salátákba érdemes tenni.

Selyemkóró

Az évelő növény a nyár egyik legillatosabb virága, a rügyeit adhatjuk salátákhoz, párolt zöldségekhez, de meg is piríthatjuk őket. Sőt, méz is készíthető belőle!

Podagrafű

A virágai ízletesek, hasonlítanak a sárgarépa és zeller ízeihez. Szórjuk az apró virágokat egy könnyed reteksalátára, különleges ízhatást érhetünk el!

Izsópfű

Az izsópfű virágai ízletesek, hasonlítanak az ánizs és a borsmenta ízéhez. Jól illenek gyümölcssalátákhoz, morzsolhatjuk limonádéba, de grillezett halakkal is jó párosítás.

Japán lonc

A finom illatú virág egyidőben virágzik a hársfával, alkalmas szirup készítésére, hasonlóan a bodzához finom ital is készíthető belőle.

Levendula

A friss levendulavirágok erőteljes ízesítést adnak szinte minden ételnek. Használhatjuk salátákhoz, húsokhoz, készíthetünk belőle teát és kifejezetten illik a süteményekhez is.

Fehér akác

Azon túl, hogy az egyik legjobban kedvelt mézfajtát az akác virágából készítik, az illatos és finom növényt salátába, de akár tésztákba is tehetjük.

Magnólia

Első kóstolásra biztosan furcsa lesz a magnólia virága, de az erős aromájú növény nagyszerű kiegészítője lehet szószoknak, sült húsoknak, csirkesalátának, és még szójamártáshoz is adhatjuk.

Borsóvirág

A közhiedelemmel ellentétben a borsóvirág nem mérgező, bátran megkóstolhatjuk. Salátára szórva különleges, friss ízt kölcsönöz.

Illatos lonc

Intenzív és kifejezetten illatos növény a lonc, enyhén citromos íze szirupokba jól illik, de bármilyen ételhez hozzászórhatjuk szirmait.

Lilaakác

Illatos és csodaszép virágai zamatosak és kiválóan illenek a hüvelyesekből (bab, csicseriborsó, lencse, stb.) készült salátákhoz. A lila szirmokat hozzámixelhetjük csicseriborsókrémhez (humusz) is, de ízesíthetünk vele italokat és ecetet is.

Virginiai tüdővirág

Csempésszünk az egzotikus virágból krémekbe, vagy szószokba, amiket aztán tésztával és egy kevés szezámolajjal máris fogyaszthatunk!

Pálmaliliom

A virág szirmai egy könnyű salátához kiválóan illenek. A porzószálak keserűek lehetnek, ezért ezeket érdemes a fűszerezés előtt eltávolítani.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(gardenista.com)

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!