Készítsünk gyorsan és egyszerűen szilvalekvárt! A recepthez használjunk 4:1 arányú lekvárzselésítőt, mert ehhez kell a legkevesebb cukor! Ha nem szeretjük a nagyobb gyümölcsdarabokat az elkészült lekvárban, akkor még a főzés előtt teljesen turmixoljuk le a szilvaszemeket!

szilvalekvár

HOZZÁVALÓK 7 DARAB 3 DL-ES ÜVEGHEZ:

2 kg szilva (magozott mennyiség), 35 dkg cukor, 1 csomag 4:1 arányú lekvárzselésítő (20-25 g)

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd botmixerrel beleturmixolunk úgy, hogy nagyjából a kétharmadát leturmixoljuk, a többi pedig kissé darabos marad.

2. A cukorral és a lekvárzselésítővel összekeverjük, forrástól számítva 5 percig főzzük.

3. Sterilizált üvegekbe merjük, majd a tetejüket rátekerve 5 percre fejre állítjuk. Visszafordítjuk, így hagyjuk kihűlni. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

EXTRA TIPP:

Sütőben sütve is elkészíthetjük a szilvalekvárt: a magozott szilvát tepsibe terítjük, és 180 °C-os sütőben sűrűsödésig sütjük (kb. 4-5 óra). Negyedóránként megkeverjük. Utána ugyanúgy üvegbe töltjük, ahogy főzéskor. A fűszerek közül remekül harmonizál a fahéjjal és a vaníliával, előbbiből 1 teáskanálnyit adjunk hozzá főzés elején, utóbbiból 1 rúd kikapart magjait. Kipróbálhatjuk 1 dl száraz vörösborral, fél dl rummal vagy fél dl szilvapálinkával, ezeket a főzés elején öntsük hozzá.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 375 KCAL/ÜVEG

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/07. számában jelent meg!

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője.