Gyerekkorunk egyik emblematikus édessége, a minyon otthon is elkészíthető, kicsit macerás, de érdemes kipróbálni. A tojásfehérjés máz helyett használhatunk készen kapható fondant-t is (kb. 1 kg-ra lesz szükségünk az alábbi mennyiségekhez), amit porcukros felületen kinyújtunk, és színezhetjük ételfestékkel, kakaóporral is. Jó nosztalgiázást!

Puncsos minyon

Puncsos mingon

HOZZÁVALÓK 18-20 DARABHOZ:

A piskótához: 12 tojás | 24 dkg cukor 1 csomag sütőpor | 30 dkg liszt 10 dkg baracklekvár a lapok kenéséhez
A töltelékhez: 4 dl víz | 20 dkg cukor pár csepp piros ételfesték 5 dkg mazsola | fél dl rum 5 dkg cukrozott narancshéj 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
A mázhoz: 4 tojásfehérje | 60 dkg porcukor pár csepp piros ételfesték

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. A massza harmadából egy 30×30 cm-es vékony lapot kenünk sütőpapírral fedett sütőlemezre, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
3. A maradék masszából sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 12-14 perc alatt piskótát sütünk (a massza vastagságától függ a sütési idő). A vékonyabb és a vastagabb lapot is kihűtjük.
4. A vékony piskótalapot félbevágjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és ezt a felületét kenjük meg a baracklekvárral. A vastag piskótalapot kockákra vágjuk, egy nagyobb tálba halmozzuk.
5. A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd kiöntünk belőle kb. 1 dl-t. Pár csepp festéket csöpögtetünk bele, ráöntjük a felkockázott piskótára. Rászórjuk a mazsolát, a cukrozott narancshéjat, óvatosan összeforgatjuk. A maradék szirupot ízesítjük a rummal és a reszelt narancshéjjal, ezt is a piskótakockákra öntjük, lazán összeforgatjuk.
6. A keveréket az egyik lekváros lapra nyomkodjuk, rátesszük a másik megkent lapot úgy, hogy a lekváros része érintkezzen a töltelékkel. A tetejére rakunk egy tálcát, amire súlyt helyezünk, így szép egyenletesen tudjuk préselni. Hűtőben kihűtjük.
7. Kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, és még ezután is hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat. (Ez azért kell, hogy a cukormáz gyorsabban megszilárduljon rajta.)
8. A mázhoz a tojásfehérjét gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), közben kevergetjük. Ne verjük habbá, és ne melegítsük túl, mert besűrűsödik! Ebbe is cseppentünk pár csepp piros ételfestéket, és még melegen belemártjuk a minyonokat. Rácson lecsepegtetjük, hagyjuk megszilárdulni.

ELKÉSZÍTÉS: 80 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC + 12-14 PERC
KALÓRIA: 339 KCAL/DARAB

Csokoládés minyon

HOZZÁVALÓK 18-20 DARABHOZ:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 10 dkg liszt | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor fél csomag sütőpor
A krémhez: 4 dl tej | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor 20 dkg vaj/margarin | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 10 dkg étcsokoládé
A mázhoz: 4 tojásfehérje | 60 dkg porcukor (vagy 1 kg fondant) 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor (2,5 dkg) | 3 dkg étcsokoládé

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
2. A masszából 2 darab, 30×30 cm-es, vékony lapot sütünk sütőpapírral fedett sütőlemezen, 170 ºC-ra előmelegített sütőben, laponként 8-10 perc alatt.
3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtjük, majd belekeverjük a lágy vajat/margarint, a kakaóport és a gőz felett vagy mikróban megolvasztott csokoládét. Robotgéppel kihabosítjuk.
4. A piskótalapokat félbevágjuk (összesen tehát 4 lapot kapunk), és összetöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére piskóta kerüljön. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. Amikor kihűlt, kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, a szeletelés után is hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat. Ez azért kell, hogy a cukormáz gyorsabban megszilárduljon.
6. A mázhoz a tojásfehérjét gőz fölött csípősre melegítjük a porcukorral (csíp, mikor beledugjunk az ujjunkat!), közben kevergetjük. Ne verjük habbá, és ne melegítsük túl, mert besűrűsödik! A kakaóporral barnára színezzük, még melegen belemártjuk a minyonokat. Rácson lecsepegtetjük, hagyjuk megszilárdulni. A tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük, vékony csíkokat csorgatunk rá.

ELKÉSZÍTÉS: 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 2×8-10 PERC
KALÓRIA: 356 KCAL/DARAB

Málnás minyon

málnás mignon

HOZZÁVALÓK 18-20 DARABHOZ:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor 15 dkg liszt
A krémhez: 20 dkg málna | 2 dl víz | 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg puha vaj/margarin
A mázhoz: 4 tojásfehérje | 60 dkg porcukor (vagy 1 kg fondant) pár csepp piros étekfesték | 18-20 szem málna

1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszából 2 darab, 30×30 cm-es, vékony lapot sütünk sütőpapírral fedett sütőlemezen, 170 ºC-ra előmelegített sütőben, laponként 8-10 perc alatt.
3. A krémhez összeforraljuk a málnát 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd ismét felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd kihabosítjuk a puha vajjal/margarinnal.
4. A piskótalapokat félbevágjuk (összesen tehát 4 lapot kapunk), és összetöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére piskóta kerüljön. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. Amikor kihűlt, kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, a szeletelés után is hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat. Ez azért kell, hogy a cukormáz gyorsabban megszilárduljon.
6. A mázhoz a tojásfehérjét gőz fölött csípősre melegítjük a porcukorral (csíp, mikor beledugjunk az ujjunkat!), közben kevergetjük. Ne verjük habbá, és ne melegítsük túl, mert besűrűsödik! Még melegen belemártjuk a minyonokat. Rácson lecsepegtetjük, hagyjuk megszilárdulni.
7. A díszítéshez 2-3 evőkanálnyi mázat pirosra színezünk, megcsorgatjuk vele a minyonokat. Málnaszemekkel díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS: 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 2×8-10 PERC
KALÓRIA: 299 KCAL/DARAB

A receptek a Nők Lapja Konyha 2018/5. számában jelentek meg.

Receptek: Urbán Gábor
Fotók: Acsai Miklós