Konyakos kacsamáj- és kacsahúspástétom
HOZZÁVALÓK:
10 dkg kacsazsír, 1 kis fej vöröshagyma, 25 dkg pecsenyekacsamáj, fél dl konyak, 1 evőkanál mazsola, 1 kis darab bőrös kacsamell, só, frissen őrölt bors
1. Kevés zsíron dinszteljük meg az apróra kockázott vöröshagymát, adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett, tisztított, feldarabolt májat. Öntsük hozzá a konyakot, adjuk hozzá a mazsolát. 10 perc alatt süssük készre.
2. Vegyük ki a serpenyőből (a serpenyőt tegyük félre), tegyük hozzá a maradék zsírt, botmixerrel krémesítsük.
3. A kacsamellet kockázzuk egészen apróra, a félretett serpenyőben pirítsuk át hirtelen, a bőre ropogós legyen.
4. Hagyjuk kicsit hűlni, majd késsel aprítsuk tovább (nyersen nem tudjuk olyan finomra kockázni), keverjük a májkrémhez. Sózzuk, borsozzuk. Szedjük üvegbe, tegyük hűtőszekrénybe szilárdulni. Kb. 1 hétig eláll. Pirítóssal, friss kenyérrel és kaláccsal is nagyon finom!
ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 1861 KCAL/EGÉSZ ADAG
Marokkói pesto
HOZZÁVALÓK:
1 nagy csokor friss koriander, 1 kis csokor friss menta, 1 evőkanál hámozott, frissen reszelt gyömbér, 1 kis gerezd fokhagyma csipet római kömény, csili ízlés szerint, csipet só, 2 dl extra szűz olívaolaj
1. Tegyük a hozzávalókat a botmixer táljába, és turmixoljuk simára a pestót.
2. Hűtőben 1 hétig eláll, halakhoz, húsokhoz, lepénykenyérhez mártogatósnak egyaránt használható.
ELKÉSZÍTÉS 10 PERC KALÓRIA 1848 KCAL/EGÉSZ ADAG
Házi édes málnaecet
HOZZÁVALÓK:
5 dl fehérborecet, 30 dkg málna (lehet fagyasztott is), 10 dkg méz
1. Tegyük a málnát fazékba, öntsük rá az ecetet, adjuk hozzá a mézet. Forraljuk össze, majd takarék lángon gyöngyöztessük 1 órát.
2. Hagyjuk állni a hűtőszekrényben másnapig, majd szűrjük át, töltsük üvegekbe. Hűtőben több hónapig eláll, kiváló salátaöntetekhez.
ELKÉSZÍTÉS 10 PERC + FŐZÉS ÉS ÉRLELÉS KALÓRIA 2308 KCAL/EGÉSZ ADAG
A receptek a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/1. számában jelentek meg.
Receptek és fotók: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.