Ha külföldre utaztok, a helyi nevezetességek mellett érdemes időt szakítani egy kis édes bűnözésre, mert vannak olyan cukrászdák, amiknek a kínálatát vétek lenne nem kipróbálni.

Demel, Bécs

A legkönnyebben talán az osztrák főváros szívében található Demel cukrászdába juthatsz el, amit 1786-ban alapítottak. A Kohlmarkton lévő patinás hely finomságainak már Ferenc József és az alakját féltőn óvó Sissi sem tudtak ellenállni, így nektek sem érdemes a fogyókúra első napján odamenni. Igazi klasszikus bécsi kávéházról van szó, ahova azért nem árt helyet foglalni, de kis szerencsével az utcáról „beesve” is le lehet ülni egy Sacher-tortára és/vagy egy ínycsiklandó kávéspecialitásra. Lehet itt reggelizni, sőt akár ebédelni is, de ügyeljetek rá, hogy beférjen utána némi Esterházy-torta vagy pár darab macskanyelv. Igazából bármit is választotok a rendkívül látványos pultból, nem fogtok csalódni.

Pierre Hermé, Párizs

Ha egyetlen cukrászda van Párizsban, amit meg akartok látogatni, akkor az mindenképpen a Pierre Hermé legyen! A legendás hírű cukrász elképesztő kreációkat alkot, vannak kihagyhatatlan darabok, mint például a pisztáciás-epres fraisier, a rózsás-málnás-licsis ispahan és a vaníliás-mascarponés millefeuille. De, ha igazán érteni akarjátok, mitől vált kultikus hellyé a Pierre Hermé, akkor próbáljátok végig az elképesztő macaronokat!

Magnolia Bakery, New York

Nem biztos, hogy a legkifinomultabb, de minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb amerikai cukrászda a New York-i székhelyű Magnolia pékség. A mára üzletlánccá fejlődött Magnolia boltjai előtt sokszor kígyózó sorok állnak, és mindenki türelmesen vár a napi cupcake-jére, brownie-jára vagy éppen banánpudingjára. Szinte minden jellegzetes amerikai édesség megtalálható a Magnoliában, így ha szeretitek ezeket, mindenképpen térjetek be, és próbáljatok ki néhányat. (Manapság egyébként Dubajban, Tokióban és más nagyvárosokban is van már Magnolia Bakery, ezeken a helyeken is elérhetők a termékek.)

Fatamorgana Gelato, Róma

Bár tapasztaltunk szerint Rómában nem nagyon lehet rossz fagyit enni, azért nyilván itt is vannak fokozatok. Az egyik legszuperebb hely a Fatamorgana, aminek szerencsére már több üzlete van a városban (illetve egyéb nagyvárosokban is), a minőség mindenhol egyformán kiváló. A mesterséges adalékanyagtól, színezékektől mentes fagylaltok és sorbet-k Maria Agnese Spagnuolo kreációi, aki elképesztő ízeket talál ki, a répatorta-fagylalttól kezdve a sörös fekete cseresznyén át a wasabis csokoládéig. Természetesen a klasszikus ízeket sem kell hiányolnotok (csak pisztáciából háromféle van!), valamint elképesztő a gyümölcsös sorbetválaszték is (bodzától a mangóig).

Patisserie Sainte Anne, London

Franciás desszertek, illatos kenyerek, vidám hangulatú belső tér és 1-2 felhőtlen óra vár rátok, ha betértek a londoni Sainte Anne cukrászdába. Nem csak nassolni, hanem reggelizni és ebédelni is lehet itt, utóbbinál a naponta változó szendvics mellé választhattok egy desszertet és valami innivalót. S hogy mit érdemes megkóstolni? Nagyjából mindent, de garantáltan imádni fogjátok a mogyorópraliné mousse-t pisztáciás tésztával rétegezve (Automne), illetve a Feuillantine-t (ropogós mandulás lapok közé csokoládémousse-t töltenek, és ganache-sal vonják be).

A cikk eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg, ahol még több híres külföldi cukrászda kirakata mögé bepillanthattok. 

Szöveg: Kajári Zsófia

Fotó: Pinterest