Szerencsehozó ételek a lencsén túl a világ minden tájáról

Nálunk malachús és lencsefőzelék nélkül nem is telhet el a szilveszter és az újév első napja, azonban kultúránként változik, ki milyen szerencsehozó ételtől várja Fortuna áldását. Körbenéztünk a nagyvilágban, és hoztunk néhány érdekességet!

Spanyolország és Portugália

szőlő

A spanyolok és a portugálok 12 szem szőlőt esznek meg, mikor éjfélt üt szilveszterkor az óra, mert ez a 12 hónap szerencséjét szimbolizálja. Mi is szívesen kipróbálnánk, pezsgőbe szórva, biztosan nagyon finom, ráadásul talán nekünk is meghozná a szerencsénket. :)

Görögország

gránátalma

Görögországban kissé pazarló életmódot folytatnak ilyenkor: gránátalmát törnek szét a padlón, a bejárat előtt, amit aztán kinyitnak – ez jelképezi, hogy nyitottak a jó szerencse és a jólét áradására. Minél több mag hullik ki a gyümölcsből, annál nagyobb mázlira lehet számítani.

vasilopita

De nem ez az egyetlen hagyományuk. Egy különleges citromos süteményt, vasilopitát is sütnek ilyenkor, melybe egyetlen érmét rejtenek. Aki megtalálja, az egy év szerencsére – vagy egy csorba fogra – számíthat.

Japán

soba

A japánok hajdinából hosszú tésztát, azaz sobát készítenek, amelyet rágás nélkül kell elfogyasztani – egyszerűen felszippantják és lenyelik. Ha mégis megtörik a szájban, az azt jelenti, hogy szerencsétlenség fogja érni őket az új évben.

Amerikai Egyesült Államok

hoppin-john

Amerika déli államaiban újévkor a Hoppin’ John nevű fogást tálalják a szerencse reményében, amelyet fekete babbal és rizzsel készítenek, továbbá van még benne hagyma és apróra vágott szalonna is. Finom egytálételnek tűnik, lehet, hogy idén mi is kipróbáljuk.

petrezselyem

Sőt, itt szívesen fogyasztanak zöld fűszeres ételeket is, mondván, hogy ezek bevonzzák a zöld hasú dollárokat is.

Brazília és Olaszország

lencse

Brazíliában és Olaszországban – hozzánk hasonlóan – a lencsétől, vagy annak híján más hüvelyestől remélik a szerencsét. Állítólag már az ókori rómaiak is ezt fogyasztották, ha gazdagságra és némi szerencsére vágytak.

Országtól függetlenül

Vannak olyan ételek, amelyek egyik kultúrában sem számítanak tradicionális ünnepi szerencsehozó ételnek, de szimbolikájuk miatt sok helyen fogyasztják őket.

Malachús

sült-malac

Nálunk, illetve a környező országokban is fontos szerep jut a malacsültnek szilveszterkor, ugyanis úgy tartják, hogy a malac kitúrja magának a szerencsét. Nem véletlenül mondják, hogy malaca van, ha valakit nagy szerencse ér. ;)

Kerek ételek

fánkok

Egyes helyeken úgy tartják, hogy ha bagelt vagy fánkot fogyasztanak január 1-jén, akkor az egész év nagyon kerek és élményekben gazdag lesz.

pogácsa

A pogácsák és kekszek formája a pénzérmékre hasonlít, állítólag ezekkel is meg lehet fogni a szerencsét.

Hal

hal

Jellemzően a folyó menti, illetve tengerparti városokban a halat is szerencsehozó állatnak tekintik, a sok pikkely ugyanis a szerencsét és a gazdagságot is jelképezi.

Kukoricakenyér

kukoricakenyér

Kukoricakenyeret is szoktak bizonyos helyeken tálalni az ételek mellé, mert a színe, akárcsak az aranyé, sárga.

A cikk eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016. decemberi dupla lapszámában jelent meg.

Szöveg: D.A.

Forrás: bonappetit.com

Fotó: Thinkstock, Pinterest