A magyar gasztronómiai hagyományok egyik leghíresebbje a Márton-napi libázás, amire mi is gőzerővel készültünk.

20e

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

4 darab libacomb | só, bors | 1 teáskanál majoránna | 1 gerezd fokhagyma | 2 fej vöröshagyma | 50 dkg sütőtök | csipet őrölt gyömbér | 2 darab alma | 3 dl száraz vörösbor | 2 evőkanál cukor

1. A combok húsos oldalát sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával. Éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap egy magas falú tepsibe rakjuk, mellétesszük a négy gerezdre vágott, tisztított vöröshagymákat. 2 dl vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve sütjük 2 óra 20 percig 120 °C-on. Levesszük a fóliát, további 15-20 perc alatt rápirítjuk a bőrét 180 °C-on.

2. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. Kevés őrölt gyömbérrel megszórjuk, majd 180 °C-os sütőbe tesszük kb. 20 percre.

3. Az almákat félbevágjuk, magházát kivágjuk. A vörösbort felforraljuk a cukorral, majd beletesszük az almákat vágási felülettel lefelé. Kb. 5 percig forraljuk, majd hagyjuk a borban kihűlni. Az almát kivesszük, a maradék bort visszaforraljuk mártássá. A libát a tökkel és az almával tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA: 608 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. novemberi számában jelent meg, ahol még több libás finomságot találtok Márton-nap alkalmából.

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Körmendi Imre