Aki tart a zöldségekben, gyümölcsökben megbúvó vegyszermaradványoktól, vagy egyszerűen csak minőségi alapanyagokat szeretne használni a konyhában, az előbb-utóbb valamelyik biopiacon köt ki. Összegyűjtöttük a kipróbálásra érdemeseket.

Woman buying organic produce at stall

MOM Biopiac

(BUDAPEST XII. KER., CSÖRSZ U. 18.)

Budapest legnagyobb, és legrégebbi hagyományokkal bíró bioélelmiszer-piacán kizárólag tanúsított biotermékeket vásárolhatunk, egyenesen a termelőktől. A zöldségektől kezdve a húsárukon át a kozmetikumokig szinte mindent megtalálhatunk a piacon. Könnyen megközelíthető, akadálymentesített, és a közelben 100 férőhelyes parkolóház könnyíti meg az autóval érkezők dolgát. A 17 üzletből álló boltsor félig fedett vevőtérrel rendelkezik, így a rossz idő sem lehet a vásárlás akadálya. Az üzletekben és a sátrakban főleg magyar áruk kaphatók.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek fontos, hogy ne csak termelői árut, hanem minősített biotermékeket vásároljanak, és akiket nem riaszt el a szombat reggeli korán kelés, dél felé ugyanis már csomagolnak az árusok.

Nyitvatartás: szombatonként 6–13 óráig

Szimpla Vasárnap – Háztáji piac a Szimpla Kertben

(BUDAPEST VII. KER., KAZINCZY U. 14.)

Nem kizárólag minősített biotermékeket, de mindenképp jó minőségű, termelői árut vásárolhatunk vasárnaponként a Szimpla Kertben. Az árusok többsége a főváros vonzáskörzetéből érkezik, így az itt kapható finomságok a lehető legkisebb terhet róják a környezetre. A városlakók számára karnyújtásnyira lévő piacot gyerekprogramok, élő zene és jótékonysági főzés is színesítik. A Közös Lábos elnevezésű programon például minden héten más civil szervezet képviselői főznek az ebédelni vágyókra, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

Kinek ajánljuk? A későn kelőknek, a belvárosiaknak, valamint mindenkinek, aki nemcsak bevásárlóhelyként, hanem a közösségi élet színtereként is tekint a termelői piacra.

Nyitvatartás: vasárnaponként 9–14 óráig

Újpesti Biopiac

(BUDAPEST IV. KER., BAROSS U. 105–107.)

A tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető piac hetente háromszor várja a vevőket. Szombaton teljes a biotermékek és az őstermelői áruk kínálata, míg szerdánként valamivel kevesebb őstermelő árul, pénteken pedig egy biobolt tart nyitva. A csarnokban minden fő élelmiszerféleség, például zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, hús- és pékáruk kaphatók, ezenkívül pedig biobolt és büfé is működik. Szombatonként rendezvények is várják a vásárlókat, a gyerekek baromfi udvarban ismerkedhetnek meg a haszonállatokkal, és egy kisebb játszóteret is birtokba vehetnek. Az egészségükkel törődőket különféle mérések és szolgáltatások is várják.

Kinek ajánljuk?  Akiknek nemcsak az élelmiszerek jó minősége, de kedvező ára is fontos: gyakoriak ugyanis az árkedvezmények és az akciók.

Nyitvatartás:  péntekenként 8–12 óráig, szerdán és szombaton 7–12 óráig

A cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2016/5. számában találjátok, ahol a fővárosiak mellett vidéki biopiacokra is elkalauzolunk titeket.

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Getty Images