Bár nincsenek kőbe vésve, a lekvárkészítésnek megvannak a maga szabályai, amiket most tippekkel kiegészítve mi is bemutatunk. Ha készen álltok arra, hogy átvegyétek a nagymamától a stafétát befőzés terén, ne habozzatok tovább olvasni!

lekvár

  • Mindig hibátlan alapanyagokkal dolgozzatok, ha befőzésről van szó, csak így lehettek benne biztosak, hogy a végeredmény is kifogástalan lesz.
  • A sterilizált üveg előfeltétele a kész lekvár hosszú távú eltarthatóságának. Az elmosott befőttesüvegeket tegyétek be a hideg sütőbe, majd melegítsétek fel, a tetőket pedig forrásban lévő vízben főzzétek ki. Érdemes kisebb üvegekkel dolgozni, mert azoknak hamarabb elfogyasztható a tartalma felbontás után.
  • A magas falú főzőedényekből gyorsabban párolog a víz, így kisebb az esélye, hogy kifut a lekvár főzés közben.
  • Bár kissé fárasztó órákig a tűzhely mellett állni, a befőznivalót mégse hagyjátok soha magára, folyamatos kevergetést kíván, máskülönben könnyen leég.
  • Kaphatóak lekvárzselésítő porok, amelyekkel nem csak a cukor vagy édesítőszer mennyiség, de a főzőidő is lecsökkenthető. Arról nem is beszélve, hogy így biztosan kellőképpen megszilárdul a végeredmény.
  • Ha mégsem használtok zselésítő port, akkor érdemes úgynevezett kocsonyásodási próbát tartani főzés közben. Szedjetek ki egy evőkanálnyi lekvárt egy tiszta tányérra, majd tegyétek a hűtőbe. Ha néhány perc alatt megszilárdul, akkor el is zárhatjátok a tűzhelyet.
  • A tartósítószerek kikerülése érdekében a kiadagolt lekvárosüvegekre szorítsátok rá a tetőt, majd állítsátok őket néhány percre fejjel lefelé. Az így keletkezett vákuum tökéletesen légmentessé teszi az üveget.
  • A tartósítást kétféleképpen lehet végezni, úgynevezett száraz vagy nedves dunsztolással. Előbbi esetén a még forró üvegeket takarókba kell bugyolálni, és hagyni, hogy sötét helyen, néhány nap alatt maguktól hűljenek ki. Nedves dunsztolás esetén egy nagy lábos aljába néhány réteg újságpapírt kell állítani, majd az üvegeket – tető nélkül – körülbelül a háromnegyedükig szintén papírba kell csomagolni. Beállítva a lábosba annyi vizet kell alájuk önteni, hogy ne az ne érjen túl az újságon, majd jöhet a forralás 10-15 percig, kis lángon. Ezután hagyni kell a vizet kihűlni, nem utolsó sorban pedig légmentesen le kell zárni az üvegeket a kamraszekrénybe helyezés előtt.
  • A lekvárt az első hetekben érdemes folyamatos megfigyelés alatt tartani, hogy nem romlott-e meg.

 Fotó: Thinkstock