Új számunk címlapreceptje ezúttal nem egy húsos étel, hanem egy finom sajttorta, amit az eperszezonban kár lenne kihagyni. Sütésre fel!

23o1

HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

Az alaphoz: 20 dkg darált keksz | 5 dkg porcukor | 12,5 dkg vaj/margarin + a formához
A töltelékhez: 50 dkg natúr krémsajt | 20 dkg tejföl | 1 csomag vaníliás cukor | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 13 dkg cukor | 4 tojás
Az eperraguhoz: 30 dkg eper | 1,5 dl víz | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor

1. Az eperraguhoz megtisztítjuk az epret, felkockázzuk, majd 1 dl vízzel és a cukorral egy kis lábosba tesszük. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, majd besűrítjük a fél dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.

2. Az alaphoz a darált kekszet és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat/margarint, jól összedolgozzuk. Nem áll össze tésztává, de ha összenyomjuk, tapadnia kell, ha nem, 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá.

3. A kekszalapot egy kikent csatos tortaformába töltjük, jól lenyomkodjuk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve egy kanál hátával újra lenyomkodjuk.

4. A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citrom héját és a cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, kikeverjük. A masszát a kekszes alapra töltjük, egy kanállal belecsöpögtetjük az eperragut, majd a kanál végével széthúzkodjuk, hogy márványos legyen. 140 ºC-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt lágyan remegősre sütjük (a széle szilárd, középen remeg).

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
SÜTÉS: 15 + 50-55 PERC
KALÓRIA: 5149 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. májusi számában jelent meg további epres receptek kíséretében.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!