Hamar unalmassá válhat, ha az ebédhez mindig csak rizst szolgáltok fel, arról nem is beszélve, hogy ez az emésztésnek sem tesz túl jót. Szerencsére léteznek ízletes alternatívák!

Majdnem rizs – Bulgur

bulgur

A török rizsnek is nevezett bulgur nem más, mint előfőzött, szárított búza. Kinézetre nagyon hasonlít a rizsszemekre, de ízében sem sokban különbözik, talán egy icipicit intenzívebb világot képvisel, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Rostokban és ásványi anyagokban azonban jóval gazdagabb, mint megszokott társa: B-vitamin és vas tartalma például kiemelkedő, így vérszegénység házi kezelésére remek megoldás. Ugyanakkor elkészítése miatt is érdemes választani, forró vízzel felöntve 10 perc alatt készre fő.

Az inkák szent étele – Quinoa

quinoa

A quinoa sokak számára még mindig ismeretlen, pedig magját az inkák már 8-9 ezer évvel ezelőtt is fogyasztották, sőt, szent ételként tisztelték, a legenda szerint ugyanis ennek köszönhetően a harcosok sokkal gyorsabban gyógyultak fel sérüléseikből. Hogy ez tényleg így van-e, azt nem tudjuk, de az abszolút igaz, hogy ez az egyik legtáplálóbb gabonaféle, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal is. Ráadásul sokoldalúan elkészíthető, köretnek, kásának, de akár egytálételnek és desszertnek is felhasználható.

A szegények eledele – Hajdina

hajdina

A hajdina hajdanán a szegény családok egyik kedvelt eledele volt, már azonban fordult a kocka: elsősorban azok fogyasztják, akik odafigyelnek az egészségükre, bár még ők is csak ritkán választják alternatívaként, ugyanis erős illata és karakteres, picit kesernyés íze könnyen elidegeníti az ízlelőbimbókat. Persze ez, a felhasználás előtti alapos átmosással könnyen kiküszöbölhető, innentől kezdve pedig gyakorlatilag bármelyik rizses étel helyettesíthető vele. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a hajdina a vitaminok és ásványi anyagok mellett olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, melyeket az emberi szervezet csak kis mennyiségben tud előállítani, tehát ha kis mértékben is, de fontos lenne beépíteni az étrendbe.

A mindentudó – Köles

köles

A köles igazi szuperélelmiszer, hiszen amellett, hogy tápanyagokban gazdag, és erősíti az immunrendszert, még lisztérzékenyek is fogyaszthatják, ugyanis nem tartalmaz glutént. Az már csak hab a tortán, hogy ára körülbelül megegyezik a rizsével, így voltaképpen még az is átválthat egészségesebb életmódra, akinek eddig a pénztárcája az útjában állt. Elkészítésében nem sokban különbözik a rizstől, 15 perc alatt készre főzhető, felhasználása pedig a kásától a főzelékek besűrítéséig terjed, szinte minden helyettesíthető vele. Ha kipróbálnátok a kölest, készítsétek el a gluténmentes csirkés-parmezános burgert.

A Nők Lapja Konyha 2016. májusi számában bővebben olvashattok egy ötödik köretfinomság, a kuszkusz eredetéről és elkészítéséről is. A magazin május 3-án jelenik meg.

Szöveg: D. A.

Fotók: Thinkstock