Lady Gaga, az ügyeletes polgárpukkasztó asztrológiai elemzése

Egy időben úgy tűnt, Lady Gaga lesz az új Madonna. Habár a megbotránkoztatásban élen jár, a mai kor mindig újabb sztárokra éhes. Ám Gaga továbbra sem adja fel, most üzletasszonyként is próbálkozik. Tudja, a külcsín minden, mégis e szavakkal vezette be új sminkmárkáját, hogy semmire sincs kevésbé szüksége a világnak, mint éppen erre. Végh Nóra írása.

Egy modern kiállításon láttam egy keretbe foglalt buborékos fóliát. Az aláírás felhívta a látogatókat: bátran érintsék meg a műremeket, pukkasszák ki annak buborékjait. A műalkotássá avanzsált csomagolóanyag címe ez volt: POLGÁRPUKI.

A csomagolás, a megjelenés a popszakmában is a mindent jelenti. Vagy legalábbis majdnem mindent. Az imázs, a külvilág felé mutatott arc legalább annyira fontos, mint a zenei zsenialitás. Azt nézik, hallgatják, akinek – azon túl, hogy a muzsikája elég jó – a híre is elég nagy. És mivel a popszakmában fokozottan érvényes, hogy minden hír hír, sőt, a negatív hírverés még több rajongót vonzhat, a polgárpukkasztás mára már szinte kötelező annak, aki fel akar tűnni a médiában. Így született meg a pop-artos polgárpuki-sorozat emberi alakban járó képviselőinek sorozata is, melynek egyik tagja Lady Gaga. Reméljük, az ő karrierje nem pukkan ki olyan hamar, mint a szerencsétlen sorsú Amy Winehouse-é, akire annyira hasonlított az eredetileg barna hajú Gaga, hogy az összetévesztést elkerülendő festette be haját először szőkére. Érdekesség, hogy mindkettejük aszcendense az Ikrek jegyébe esik.

Önös ének

Az egyén horoszkópjában a hetes ház, avagy tágabb értelmezésben a képlet IC-MC vonal határolta jobb fele mutatja a másik embert, a külvilágot, az „Én”-nel szemben álló „Te”-t. Akiknek a képletében ez az oldal domináns, azaz, akiknél a bolygók többsége ezen a térfélen helyezkedik el, azoknak a nyilvánosság, a közönségsiker, a szereplés különösen fontos; mindenáron meg akarnak mutatkozni. Habár látszólag minduntalan önmagukkal foglalkoznak, valójában mindent a másik emberért, a figyelem, a szeretet elnyeréséért tesznek. Az önösnek tűnő „Én” dala a külvilág rajongásáért szól, mert önmagában mintha nem is találná értelmét létezésének. Ilyen csillagzat alatt született a híres-hírhedt popsztár, Stefani Joanne Angelina Germanotta, alias Lady Gaga. A sztárhoroszkóp jobb oldala különösen hangsúlyos, a képletben a deszcendensen álló Mars jelzi előre a szülött hírnevét. Persze e bolygó a szülöttről vadóc képzetét kelti: az egyéniségbe kódolt egyfajta provokatív, támadó viselkedés. Naná, hogy Gaga nevével összefügg a botrány és a polgárpukkasztó viselkedés. Ez a keménykedő Mars ráadásul a zabolátlan Uránusszal áll együtt, mely a szellem házának ura. A támadó és egyben különcködő viselkedés ezért főként intellektuális, a szellemi szférákban megnyilvánuló, s a Neptunusz jelenléte miatt burkolt, becsomagolt, lágyított, de annál rejtélyesebben ható. Egy, a Marst érő vénuszi fényszög is a lágyabb, nőiesebb, nem a fizikai erővel folytatott küzdelmet jelzi. Gaga támad ugyan, a külvilág, a másik ember számára mindig egyfajta tusakodás a terepe, ám nem karddal és dárdával vívja e harcot, hanem az éles nyelvével.

A Vénuszt az Uránusztól érő fényszög garantálja a nem mindennapi stílust, a punkokra jellemző meghökkentésre, másságra, különcködésre való törekvést. Mélyebb, avagy magasabb értelemben is, hiszen ez az Uránusz a világnézettel is összefüggésben áll képletében: Gaga nemcsak a külsejében akar eredeti és meghökkentő lenni, hanem a dalszövegeiben is igyekszik megrendíteni a jól kipárnázott és védett nyárspolgári, vallási, ideológiai konvenciókat. Nem is csoda, hogy az egyház felől is érte támadás, legyen az keresztény vagy muzulmán vonal.

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Ezotéria 2019/5. lapszámában olvashatjátok el.

Szöveg: Végh Nóra

Fotó: Getty Images