Krízislátomás – Illúzió vagy figyelmeztetés a jövőből?

Csengetnek lenn a kapunál, a bent lévők az ablakból látják is: szerettük érkezett haza. Lemennek, ám nem áll ott senki. Nem sokkal később pedig arról értesülnek, az illető valahol messze tőlük meghalt – ugyanabban a pillanatban, amikor alakja felbukkant a kapu előtt... Gál Ildikó írása.

A krízislátomás teljesen más, mint az előre megsejtés vagy megálmodás – noha rokon jellegű ezekkel. Lényege, hogy képszerű információkat érzékel valaki egy hamarosan bekövetkező eseményről, mégpedig teljesen éber vagy transz-szerű állapotban, de semmiképp nem alvás közben. A jelenséget ősidők óta nagyon rossz ómennek tartják, a neve is arra utal, hogy az ilyen látomás mindig krízisekről, katasztrófákról, tragédiákról ad hírt.

De vajon mi zajlik ilyenkor? És miért csak a rossz, negatív események küldenek magukról ilyen „fantomképet”? Hogy közelebb jussunk a válaszhoz, érdemes megismerni a legizgalmasabb és leghitelesebben dokumentált eseteket.

Léghajóbaleset az alkonyati égen

A klasszikus példa 1930 októberének első napjaiban történt. Egy londoni háziasszony, Elieen Garrett vacsorázni készült, amikor hirtelen szörnyű érzés fogta el: végtelen szomorúságot érzett. Az égen a lemenő nap fényében pedig meglátta egy léghajó körvonalait, amint kigyullad, s álomszerű képsorokban látta a benn rekedt, menekülni próbáló embereket, hallotta sikoltásukat.

A nő ekkor magához tért, és zaklatottan, de elaludt. Másnap utánanézett az újságokban az épp felszálló léghajóknak – akkoriban ez ritkaság, így hírérték volt. Meg is tudta, hogy pár nap múlva fog felszállni az R-101-es jelű léghajó, amely Angliából Indiába tart. Ekkor még inkább elöntötte a szörnyű szomorúság. Vállalva, hogy kinevetik, felkereste a repülés fő felelősét, egy mérnököt, és elmesélte a látomását. A tapasztalt, gyakorlatias katonaember természetesen nem hitt neki, és udvariasan leszerelte a nőt.

Október 5-én az R-101-es valóban kigyulladt, és lezuhant Franciaország felett. A lángokban negyvenöten lelték halálukat, köztük a mérnök is, aki nem hitt az asszonynak. Mrs. Garrett-tet később a balesetet vizsgáló bíróság is kihallgatta, és meghökkentek, mert a nő olyan pontos részleteket is ismert a tragédiáról, amelyekről máskülönben nem tudhatott. Ez volt az első eset a huszadik században, amikor egy bíróság komolyan vett egy paranormális jelenséget.

Ez egy tipikus krízislátomás volt, ugyanakkor itt nem egy személyről, hanem sok ember katasztrófájáról volt szó. A másik típusra, az „egyszemélyes” krízislátomásra klasszikus példa a következő: 1893 júniusában Sir George Tyron admirális Szíria partjainál állomásozott egy brit hadihajón. 22-én volt a születésnapja, amelynek tiszteletére Londonban maradt felesége estélyt adott távollétében.

Születésnapi estély, az ünnepelt szellemével

A bál közepén hirtelen belépett maga az ünnepelt. Mindenki meglepődött, ám az admirális senkihez se szólt. Csak végigsétált a döbbenten félreálló táncosok közt, végül pedig, mint egy álomkép, szétfoszlott levegőben. A vendégek némelyike hisztérikus állapotba került, mások azt hitték, valami trükkről van szó. A ház asszonya, Mrs. Tyson rosszul lett a rémülettől, így az estélynek vége szakadt, a vendégek botrányos körülmények közt hagyták el a házat. Másnap Mrs. Tysont értesítették: a hadihajó, amelyen férje tartózkodott, elsüllyedt, az admirális is a tengerbe veszett.

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Ezotéria 2019/5. lapszámában olvashatjátok el.

Szöveg: Gál Ildikó

Nyitókép: Getty Images