Horoszkóppal a világ körül: a legkülönlegesebb asztrológiai rendszerek

Európában a nyugati asztrológia horoszkópjegyeit mindenki ismeri. Más földrészeken, kultúrákban viszont a miénk tűnne egzotikusnak, mivel ott a helyi hagyományokon alapuló asztrológiai rendszerek élnek tovább. Ismerjünk meg néhányat ezek közül, hogy saját horoszkópjegyünket elolvasva összevethessük a nyugati rendszerből ismert jellemzésünkkel! Magyar Diána írása.

Az egyik legizgalmasabb asztrológia a több ezer éves múltra visszatekintő védikus csillagfejtés. Ezt a Védák néven ismert ősi tudományrendszer legősibb és legmagasabb rendű ágának tekintik, és a Védák szemének hívják, mivel az asztrológia a hinduk hite szerint olyan szereppel bír önmagunk és a világ megismerésében, mint az élőlényeknél a látás. De hívják Jyotish Shatrának, azaz a Fény Tudományának is.

Sziderikus év Indiában

A hinduk azt vallják, az asztrológia „feltalálója” maga Isten. Az ő első teremtménye, Brahmá egy lótuszon meditálva értette meg e tudomány lényegét, majd átadta fiainak és az emberiségnek. Hasonlóan gondolkodtak az egyiptomiak is, akik szerint az égbolt titkait először Hermész Triszmegisztosz tanította meg az emberek őseinek, viszont ő maga is a Teremtőtől kapta ezt a tudást. Az Indiában ismert asztrológia nemcsak ebben, de sok másban is hasonlít a nyugatihoz, a tizenkét zodiákusjegy is a Kostól a Halakig teljes mértékben ugyanaz. Mégis van két fontos különbség, ami a hindu rendszert a nyugatihoz képest nemcsak pontosabbá, de bizonyos értelemben mélyebbé és spirituálisabbá teszi. Az egyik különbség miatt könnyen lehet, hogy a hindu asztrológiában nem ugyanaz a napjegyünk, mint a nyugatiban. Míg ugyanis a nálunk ismert asztrológia tropikus évvel dolgozik, ami nem állandó, Indiában sziderikus évet használtak. Azaz, ők évnek azt az időtartamot veszik, ami alatt a Föld az állócsillagokhoz képest kerüli meg a Napot, ami sokkal pontosabb számítást eredményez.

Ha szeretnénk tudni, mi a védikus asztrológia szerinti horoszkópjegyünk, a születésnapunk dátumából vonjunk ki 24 napot. Amelyik jegybe esne így a születésnapunk a nyugati rendszerben, az a napjegyünk a hindu asztrológiában. Tehát például aki május 13-án született, a nyugati asztrológiában Bika, ám ebből 24 napot visszaszámolva április 19-ét kapunk, és ez a nyugati rendszerben Kos. Tehát az illető ez esetben Kos napjegyű a hindu asztrológia szerint, így személyiségelemzésében is ezt kell figyelembe venni.

A védikus rendszer másik nagy eltérése a nyugatihoz képest, hogy nem annyira a jellemet vizsgálják, mint inkább a karmikus feladatokat, a lélek reinkarnációs útját. Hindu szemszögből nézve így a nyugati asztrológia kissé túl statikusnak tűnik, míg az övék inkább dinamikus: nem elsősorban az érdekli, milyenek vagyunk, hanem hogy mire születtünk, és abból mit teljesítünk.

Kelta fa-horoszkóp

Ha ezek után a hindu asztrológiát nagyon eltérőnek érezzük a miénktől, vajon mit szólnánk a kelta fa-horoszkóphoz? Ebben ugyanis nemhogy az egyes jegyek, de még az alapelvek is teljesen mások: jól látszik, hogy ez a „hagyományos” asztrológiai rendszerektől teljesen függetlenül fejlődött ki. A kelta druidák mindig is járatosak voltak a csillagtudományban, maga a módszer hitük szerint minden idők legbölcsebb mágusától, Finn Mac Cooltól származik. Ő találta fel az írást, az összes tudományt, az ezotéria minden ágát – így a híres fa-horoszkópot is.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/4. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Nyitókép: Getty Images