A híres kumráni tekercsek előkerülése, majd a kolostor feltárása a 20. század talán legnagyobb régészeti szenzációja volt. Még izgalmasabb azonban maga a spirituális közösség, amely itt, ősi bibliai tájakon, a Holttenger közelében működött. Igazán híressé azok után váltak, hogy Jézus náluk, a kumráni kolostorukban töltötte ifjú éveit. Magyar Diána írása.

Az esszénusoknak már a neve is rejtélyes. Egyesek szerint ugyanis az esszénus szó jelentése: „Jesse tanítványai”, márpedig a Jesse nem más, mint a Jézus név ősi héber változata. Csakhogy az esszénusok neve ez volt már sok évszázaddal Krisztus előtt is, így tehát – ha helyes ez a névmagyarázat – akkor ez egy újabb bizonyíték az eszszénusok egyik legnagyobb rejtélyére, miszerint ők mindig is tudtak a majdan megszülető Megváltóról.

Ezért is rázta meg a világot a felfedezés, ahol sorsszerű véletlenek követték egymást. 1947-ben egy arab pásztor eltűnt kecskéjét keresve bukkant a Holt-tenger közelében lévő barlangra, ahol kincseket remélt, így másnap visszatért, hogy átkutassa. Néhány agyagkorsón kívül azonban mást nem talált, ezekből kettő üres volt, a harmadikból pedig pergamentekercsek hulltak a földre.

Az ezeken lévő ősi írást sem a megtaláló, sem barátai – akiknek megmutatta a leletet – nem tudták elolvasni. A tekercseknek amúgy sem tulajdonítottak nagy jelentőséget, ám az események szerencsére mégis úgy alakultak, hogy azok nem a műkincspiacra, hanem a jeruzsálemi érsekhez kerültek, tőle pedig hamarosan a tudósokhoz. Nem kellett sok idő, hogy a kutatók rájöjjenek: az emberiség egyik legfontosabb leletéről van szó, amelynek nyomán elindulva többet megérthetünk Jézus kilétéről és küldetéséről.

Fehér ruhás, erőszakmentes vegetáriánusok

A terepet bejáró kutatók további barlangokat is találtak, amelyekből újabb és újabb tekercsek kerültek elő – a sivatagban tehát egy szándékosan biztonságba helyezett ókori könyvtár lapult. 1950-ben pedig feltárták a kolostort is, ahol ezek a szövegek íródtak, és amelynek szerzetesei elrejtették őket a történelem viharai elől. Ez Kumrán ősi kolostora: itt élt minden idők egyik legrejtélyesebb szellemi közössége, az esszénus rend.

Hogy kik voltak ők? Sokat elárul róluk, hogy magukat a Világosság Fiainak hívták, azt vallva: küldetésük, hogy állandó spirituális harcot vívjanak a Fény nevében a Sötétség ellen. Legalább az i. e. 300-as évektől éltek itt Kumránban, de eredetük ennél sokkal ősibb időkre – talán évezredekkel korábbra – nyúlik vissza. Alapításukról csak annyi tudható, hogy egy Igazság Tanítója nevű titokzatos személy hozta létre a rendet, aki sokak szerint Jézus egy korábbi megnyilvánulása volt.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/1. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Illusztráció: Thinkstock