Élete csupa ellentmondás, az viszont vitán felül áll, hogy a 20. század egyik legnagyobb hatású színésze. Három felesége volt, temérdek gyermeke (megszámlálhatóak és eltitkoltak), ugyanakkor nyíltan vállalta vonzódását saját neméhez is. Ő Don Vito Corleone, a Keresztapa, azaz Marlon Brando.

A színész anya, az agráripari szerszámok eladásával foglalkozó apa gyermeke tipikus Kos. E jegy szülötte ugyanis mindenkinél nagyobb energiával igyekszik kitűnni a környezetéből, ehhez megvan benne az elszántság és a kitartás. Ha kell, fejjel megy a falnak céljai megvalósítása érdekében. Tovább bonyolítja a helyzetet a Kos-Hold: ezeknél a szülötteknél, különösen, amikor némi konfliktushelyzet adódik, előjön a legrosszabb tulajdonságuk, az önzés, magukat mindenkinél különbnek tartják.

Fejjel a falnak

Az ifjú Marlon sem akarta meghazudtolni Kos-mivoltát, a szülői akaratot is semmibe vette. Apja nem sokra tartotta ugyanis párja szakmáját, noha a hölgy színészi szakértelmére jellemző, hogy még Henry Fondának is adott magánórákat, szóval, a gyermeket katonai akadémiára küldte. Az egyenruhás időszak nem tartott hosszan, Brando ugyanis némi fondorlattal egész egyszerűen kirúgatta magát. Ebben volt már gyakorlata, hiszen korábban több iskolából is eltanácsolták. New Yorkba költözött, jelentkezett, és felvételt nyert a nagyhírű Actors Studióba. Itt többek között Elia Kazan, a többszörös Oscar-díjas film- és színházi rendező oktatta őt a szakma fortélyaira. 1954-ben a Kazan rendezésében bemutatott film, A rakparton csúcsra vitte ezt a párost, az alkotás nem kevesebb, mint hét Oscar-díjat kapott, Brando a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot vihette haza. Az 1972-ben bemutatott, klasszikussá lett mozifilm, a Keresztapa Corleonéjának megformálásáért érdemelte ki a második Oscar-díját. Az átadóceremónia kapcsán sem hazudtolta meg önmagát: nem vett részt az ünnepségen, maga helyett egy indián ruhába öltöztetett ifjú hölgyet delegált. Ily módon tiltakozott az amerikai őslakosságot ért atrocitások, a bennszülöttek sanyarú helyzete ellen.

Vonzódás a férfiakhoz

A Kosok a társkapcsolatban is meglehetősen szélsőségesek, szenvedélyesek. Első feleségétől egy év után elvált, nem sokkal hosszabban – két esztendeig – tartott frigyük egy mexikói színésznővel. Egy tahiti hölgy következett a sorban, Brando vele rekordideig, tíz évig bírta. Talán még maga sem tudja pontosan, hány gyermeke született a kapcsolataiból, egyes források szerint négy különböző hölgytől legalább tíz Brando- utód látta meg a napvilágot.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/1. lapszámban olvashatjátok el. 

Szöveg: C. Azahar

Nyitókép: Getty Images