Az idei velencei filmfesztiválon bemutatott, Csillag születik című film akár jelképe is lehetne az idő múlásának. Az alaptörténet szerint a feltörekvő énekesnő (ezúttal Lady Gaga alakításában) egyre növekvő sikereivel párhuzamosan a belőle sztárt csináló férfi karrierje leszállóágra kerül. Az 1976-os változat főszereplője, a hetvenhetedik életévében járó Streisand maga is „kifelé tekinget”, már saját életrajzi regényét […]

Az idei velencei filmfesztiválon bemutatott, Csillag születik című film akár jelképe is lehetne az idő múlásának. Az alaptörténet szerint a feltörekvő énekesnő (ezúttal Lady Gaga alakításában) egyre növekvő sikereivel párhuzamosan a belőle sztárt csináló férfi karrierje leszállóágra kerül. Az 1976-os változat főszereplője, a hetvenhetedik életévében járó Streisand maga is „kifelé tekinget”, már saját életrajzi regényét írja. A történet sokadik feldolgozás: az eredeti mű 1937-ben került a mozikba, akkor az Oscar-díjas Janet Gaynorral, az 1954-ben leporolt változatban Judy Garland következett, huszonkét év után pedig az ő örökébe Streisand lépett.

TÖKÉLETES MEGÉRZÉSEK

Annak ellenére, hogy Streisand a Bika jegyében született – amelyről köztudott, hogy két lábbal, stabilan áll a realitások talaján –, mégis érdekli a másik dimenzió. Az életében többször adódhatnak olyan helyzetek, amelyekre nincs logikus magyarázat. Ennek elsődleges oka, hogy a Vénusz – amely a Nap jegyének uralkodó bolygója – születésekor a Halakban tartózkodott. Tökéletesek a megérzései, nemcsak emberekkel, hanem helyzetekkel kapcsolatban is. Minden valószínűség szerint a Bika földhöz ragadtsága miatt komoly lelki konfliktus alakulhat ki, amikor a megérzései jelentkeznek. Ám esze helyett inkább az ösztöneire hallgat, amelyek nem csalják meg. A Halakban tartózkodó Vénusz számlájára írható, hogy a színésznőt egy időben érdekelte a kabbala, és ő is azok közé tartozik, akik a rontás elleni piros fonalat a csuklójukon viselik.

TITKOS KAPCSOLAT DIANÁVAL

Noha a néhai Diana hercegnő és Barbra Streisand mindössze egy alkalommal találkozott személyesen – 1992-ben, a Hullámok hercege című film díszbemutatóján –, valamilyen mély, titkos kötődés mégis lehetett közöttük. 1974-ben Károly herceg, Diana későbbi férje Los Angelesbe látogatott, meglehetősen zsúfolt programjába beszorított egy röpke negyedórás teázós beszélgetést a hollywoodi sztárral. A királyi házhoz közel álló források szerint a herceg belehabarodott a színésznőbe, s e pletykákat alátámasztandó azt híresztelték, hogy Streisand a férfi nyomulása okán igencsak zavarodottan viselkedett. Utóbb már viccesen kommentálta a történteket: „Talán, ha egy kicsit kedvesebben fogadtam volna a közeledését, akkor én lehettem volna az első zsidó származású brit királyi hercegnő.” Ki tudja, mi az igazság kettejük románcáról, de az is kiderült, hogy a vonzalom nem múlt el, hiszen húsz évvel később a Los Angeles-i Bel Air Hotelben egy teljesen szűk körű, kétszemélyes intim vacsorára is sor került… A hölgyek egyetlen találkozója is szóbeszédek tárgya lett, állítólag Diana Streisandnak bizalmasan arról beszélt, hogy akkori barátja, Dodi Al Fayed családja szerint ő (mármint Lady D) bolond, és intézetben kellene kezelni. Streisand utóbb nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, csupán annyit árult el, hogy valóban szóba került Dodi és a hercegnő kapcsolata, de ő azzal zárta le a témát, hogy ha szeretik egymást, ne törődjenek semmivel és senkivel, még a családi rosszallásokkal sem.

HANGOK A FÜLBEN

1985-ben, amikor Streisandnak már húsznál is több zenei albuma jelent meg, három Golden Globe- és két Oscar-díj sorakozott a vitrinjében, nagy titkot árult el Barbara Walters, az ABC televízió legendás műsorvezetője talkshowjában. Negyvenhárom esztendős volt, nagy nyilvánosság előtt ekkor vallotta be először, hogy kilencéves kora óta tinitus gyötri. Hogy mi ez a titokzatos kór, amelyet magyarul talán legjobban krónikus fülzúgásnak mondhatnánk? Megszólal egy hang, amelyről kezdetben talán azt hihetjük, hogy kívülről jön, de aztán csak nem leljük a forrását a kattogásnak, tengerzúgásnak, sistergésnek, motorhangnak, rosszabb esetben a folyamatos légkalapácsolásnak. Mások folyamatosan egy forgalmas repülőtér közelében érzik magukat, vagy éppen megszállottan keresik a környezetükben mindig folyó vízcsapokat. Pedig a kellemetlen zajok, zörejek belülről jönnek, nem lehet leállítani őket, és különösen gyötrőek, amikor éjszaka elvben teljes csöndnek kellene lenni. Az ilyen betegségben szenvedők idővel egyre ingerültebbek lesznek, sokszor valamilyen agyi elváltozást vizionálnak, szoronganak, nem tudnak aludni, ezáltal folyamatos stresszben élik a napjaikat. Ez a kilátástalan helyzet lelki és testi bajok előidézője lehet.

Nos, gondoljuk bele, milyen hatást vált ki ez a kór egy olyan emberben, aki a hangjával, a hallásával lett világhírű! Streisand elmondta, hogy az iskolában mintha állandóan egy csengő szólt volna a fülében, s ez végigkísérte őt egész életében. Kezdetben arra gyanakodott, hogy tudat alatt várja a tanórák végét, s valójában csak elképzeli a megváltást jelző csengő hangját, de utóbb kiderült, nem erről van szó. Gyermekként eleinte félt, hogy bolondnak nézik, senkinek nem mesélt a furcsa érzésről, később pedig már attól tartott, hogy pályafutása, hírneve foroghat kockán. Sokáig nem fordult szakemberhez, féltve és szorongva őrizte titkát. Később felbátorodott, s az orvosi, pszichológiai segítséggel kordában tudta tartani a kellemetlen kórt.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2018/05. lapszámában olvashatjátok el. A magazint szeptember 18-tól keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: C. Azahar
Fotó: Getty Images