Az asztrológiának köszönhetem, hogy élek – Interjú Dr. Janák Lajossal

Olvasóink jól ismerhetik dr. Janák Lajos asztrológust, akinek állandó rovatai népszerűek lapunkban. Azt talán már kevesebben tudják, neki köszönhető, hogy Magyarországon elterjedt a csillagfejtés tudománya. Izing Klára interjúja.

Az asztrológiával való első találkozásom tinédzser koromban történt, amikor összebarátkoztam egy fiúval, akivel közös volt az érdeklődésünk: mindketten rádióamatőrök voltunk. Az volt a célunk, hogy rövidhullámú vagy ulrarövid-hullámú összeköttetést tudjunk létrehozni hazai és külföldi amatőrökkel. Ennek a fiúnak az apukája asztrológus volt.

– Tőle tanulta meg a csillagfejtés tudományát?

Kezdetben mégsem asztrológus szerettem volna lenni, hanem érdekelt az ezotéria. Ebben nagy szerepet játszott a közvetlen szomszédságunkban lakó fiatalember, aki buddhista pap volt. Ő ismertetett meg a misztikummal, a mágiával. Aztán olyan könyvek kerültek a kezembe, amelyek az ezotéria útjára tereltek. Ennek hatására mágus, alkimista szerettem volna lenni. Kerestem a bölcsek kövét, az örök élet italát, és örömmel foglalkoztam a lélekvándorlással.

– Ez az út vitte az asztrológia felé.

A misztikummal való foglalkozás hatására rájöttem: a jövendőmondásra, a hipnotizálásra születni kell, különleges képességekre van szükség. Viszont az asztrológia műveléséhez nincs szükség ilyen tehetségre. Az asztrológia az egyetlen olyan okkult tapasztalati Az asztrológiának köszönhetem, hogy élek tudomány, amelyet meg lehet tanulni. Pontosan ugyanúgy be lehet magolni, mint például a szorzótáblát. Elhatároztam, hogy megtanulom, és menet közben majd meglátom, mindez hova vezet.

– Oda vezetett, hogy Magyarország első számú asztrológusa lett.

Annyira jól ment, hogy végül az asztrológiánál ragadtam. Kezdetben inkább az izgatott, hogy látom-e a jövőt a hozzám forduló születési képletéből. Utána pedig szép lassan rájöttem, hogy az előrejelzésnél sokkal jobban érdekelnek az emberi sorsok. Az asztrológia nagyon jó eszköz arra, hogy jobban megismerjem a hozzám fordulót, és olyan tanácsokat tudjak adni, amelyekkel a problémáját könnyebben kezelheti. A mai napig elmondom azoknak, aki felkeresnek, hogy én nem tudom senki helyett megoldani a problémát. Csak el tudom mondani, hogy merre vezet az útja. Ezután maga dönti el, hogy ezen az úton jár-e, vagy sem.

– Ha jól tudom, önnek buddhista papi rangja is van.

Igen. Harmincéves korom tájékán megkerestem a szomszédunkban lakó buddhista papot, ő irányított el a Kőrösi Csoma Sándor Buddhológiai Intézetbe. Ez volt a magyarországi buddhista egyház iskolája, ahol a világi tanszéken lehetett asztrológiát hallgatni. Itt lettem nemcsak asztrológus, hanem buddhista pap is. Be is léptem a rendbe, egy év elteltével tanársegéddé léptem elő.

– Mikor kezdett el az asztrológiával hivatásszerűen foglalkozni?

Az idén lesz negyvenhat éve, hogy az asztrológiát a hivatásomnak tekintem. Amikor elhunyt a professzorom, akkor kért fel a rendfőnök, hogy vigyem tovább az asztrológiát. Úgy gondoltam, erre igent kell mondanom, mert ha a kérést elutasítom, akkor vagy nem vállalja senki, vagy olyasvalakire bízhatják, aki nem ért hozzá.

– Hogyan hozta létre a Magyarországon mai napig egyedülálló asztrológiai főiskoláját?

A rendszerváltáshoz kötődik a Baktay Ervin Asztrológiai Intézet megalapítása. Abban az időben esett szét a Kőrösi Csoma Sándor Intézet és az akkori buddhista rend is. Az asztrológiai tanszék tanulói között felmerült: egyesületet kellene létrehozni. Közben kapcsolatba kerültem egy olyan vállalkozóval, aki anyagilag támogatott volna. De volt egy terve: gyermekfotózást indítana, ahol a fotó mellé a szülők megkaphatják a csemetéjük részletes születési horoszkópjának elemzését. Aztán ebből nem lett semmi, viszont megalakult az Intézetünk és a négyéves főiskola. Ez az iskolarendszeren kívüli főiskola a mai napig működik.

– Hány asztrológus végezte el a négy évfolyamot?

Egészen pontosan hétszázhetvenhárom diplomás asztrológus került ki az iskolából.

– Az asztrológusok között vannak olyanok, akik a horoszkópok elemzése mellett kutatásokat is folytatnak. Ön is végzett vizsgálatokat?

Egyetlen kutatást végeztem, mégpedig a rákos betegségek témájában. Közel kétezer születési horoszkópot dolgoztam fel olyan időszakban, amikor még nem volt számítógép. Nemcsak ki kellett számolnom a képleteket, hanem fel is kellett rajzolnom. Statisztikát készítettem elsősorban azért, mert sehol nem találtam az asztrológiai szakirodalomban elfogadható magyarázatot arra, hogy mi mutatja ezt a betegséget a horoszkópban. Végül rájöttem, hogy két bolygó felelős ennek a betegségnek a kialakulásáért.

– Volt olyan esete, amikor nem tudott tanácsot adni, amikor a képlet nem nyílt meg ön előtt?

Előfordult. Ilyen esetben nem kertelek, őszintén megmondom, hogy nem tudok tanácsot adni.

– Megtörtént, hogy amit mondott, az nem jött be?

Inkább olyan volt, hogy valakinek elmondtam: nagyon nehéz éve lesz. El fog válni, elveszíti az állását, és anyai csőd is fenyegeti. Majd visszajött egy hónap múlva, és azzal állt elő, hogy nagyot tévedtem. Nézzek ki az utcára: ott áll egy vadonatúj Trabant, amit tegnap kapott az anyukájától. Az életében pedig minden pompásan alakul. Aztán visszajött fél év múlva, hogy mégis jól értelmeztem a csillagok állását, mert éppen válik, az autóját ellopták.

– A pályafutása során érte önt támadás?

Sokan és sokszor támadtak. Gyakran szerepeltem az elektronikus médiában, ahol meg kellett védenem az asztrológiát. De említhetném Vágó Istvánt is, aki készített egy olyan műsort, amelyben kétkedőkkel kellett vitatkozni, és amelynek az eredménye döntetlen lett. Nem vagyok nagyképű, nem szeretem az öndicséretet, de az, hogy ma, Magyarországon asztrológia elfogadott lett, nekem köszönhető.

– Van olyan tanítványa, akire büszke?

Sok tanítványomra büszke vagyok, de akit mindenki ismer, az Náray Tamás divattervező. Kiváló asztrológus lett belőle, csak sajnálatos módon nem ér rá ezzel foglalkozni.

– Saját magának készít horoszkópot?

Igen, többek között ennek köszönhetem, hogy még ma is élek. Az egyik szeptemberi hajnalon nem tudtam aludni. Kimentem az erkélyre levegőzni, és ugyan nem éreztem rosszul magam, valami furcsa mégis történt velem. Másnap reggel megnéztem a horoszkópomat, és azt láttam, ha két nap múlva ez az állapot jelentkezik, akkor el kell mennem orvoshoz. Két nap múlva valóban rosszul lettem. Szóltam a feleségemnek, hogy induljunk a Szabolcs utcai kórházba, ahol EKG-t csináltak, és azonnal vittek az intenzív osztályra, mert kiderült, hogy szívinfarktusom volt. Ha az életemben csak ez az egy haszna lett volna az asztrológiának, akkor már megérte megtanulni.

– Az iskolának rendkívül gazdag könyvtára volt. Honnan gyűjtötte össze ezt a rengeteg könyvet?

Részint adományokból, hagyatékokból, és sokat meg is vásároltunk. Ám napjainkra a könyvtár már nem üzemel, mert egyrészt sok könyvet nem adtak vissza. Mindenki a saját könyvtárát gazdagította velük. Illetve itt van az internet, amelyen keresztül minden információ elérhető. A kereskedelemben is nagyon sok, asztrológiával foglalkozó könyv van, ami szintén hozzájárult a könyvtár látogatásának csökkenéséhez.

– Politikusoknak is készített horoszkópot?

Igen, nagyon sokszor. Évekkel ezelőtt az önkormányzati választások idején is megkerestek. Az volt az első kérésem, hogy ne mondja meg, melyik párt színeiben indul. Mert ha ezt megtudom, akkor lehet, hogy elkezdem szeretni, és belemagyarázom a képletébe a sikert. Egyébként volt olyan politikus, aki a titkárnőjét küldte maga helyett.

– Mi a véleménye az Uránusz és a Szaturnusz jegyváltásáról? Mi várható ennek a hatására?

Az Uránusz helyzete azért izgalmas, mert 1935–1942-ig járt ebben a jegyben. Ekkor volt Magyarországon a világ legnagyobb inflációja. Valószínűleg most is számíthatunk majd arra, hogy az Uránusz felboríthatja a pénzügyi világot, felkészülhetünk egy újabb válságra is. Viszont a Szaturnusz visszatért a saját jegyébe, amiből arra lehet következtetni, hogy jóindulatú lesz, és ha bekövetkezne a csőd, akkor ez a bolygó elősegíti a dolgok rendeződését…

 

Az interjú eredetileg a Nők Lapja Ezotéria 2018/02. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Németh Gabriella