Lelki rablók társasága – Ismerjük fel az energiavámpírokat!

Kedvetlen, önsajnáló és mindenekfelett kritikus. Nem kell vele túl sok időt eltöltenünk ahhoz, hogy úgy érezzük, leszívta minden energiánkat. Tanuljuk meg kezelni az energiavámpírokat! Bakos Zsuzsi életmódcoach írása.

energiavámpír

Tegyük fel, hogy óriási öröm érte, és nagyon szeretné elújságolni a barátnőjének. Nagyon készül a beszélgetésre, boldogan érkezik a kávézóba, ahol aztán jön a „minden annyira pocsék” monológ, és máris érzi, hogyan válik semmivé a lelkesedése. És azonkívül, hogy milyen desszertet rendeljenek, már nincs is kedve szóba hozni, hogy végre megkapta a várva várt fizetésemelést. Aztán szép lassan rájön, hogy igazából mindig ez történik, amikor ezzel a barátnőjével fut össze. De miért?

Elfogy a levegő

Mert egy érzelmi energiavámpírral van dolga, akik annak árán húznak másokat mélybe, hogy magukat jobban tudják érezni. Ha kicsit körbenézünk, biztosan találunk ilyen toxikus személyeket a környezetünkben, akik képtelenek velünk örülni. Különösen a kedves, együtt érző személyiségekre veszélyesek, akik könnyen átveszik a rossz hangulatukat. Sokszor nem tudatosan mérgezik a környezetüket, mert nem is realizálják, mi történik a közös térben, és mit okoznak a másik emberben. Emlékszem, volt egy férfi kliensem, aki hónapokig járt hozzám, és minden coachingülésünk után úgy éreztem, mintha magával vitte volna az erőmet. Iszonyú negatívan állt az élethez, nagyon nehéz volt rávezetni arra, hogy fedezze fel a küzdelmei árán nyert erőforrásokat és a mindennapjai naposabbik oldalát. Konzekvensen szerencsétlennek állította be magát (egyébként nem is volt az, aktív életet élt, a munkájában sikeresnek tartották), csak a házassága hűlt ki annyira, hogy ez jelentősen megtépázta az önbizalmát. Többször mesélte, hogy a feleségét a kérdéseivel, a furcsa, kicsit bogaras viselkedésével kergeti az őrületbe, és már a második találkozásunkon megtapasztalhattam, mi az, ami fullasztja a nejét. Egy energiavámpír társaságában gyakran érezhetjük úgy, hogy elfogy a levegőnk.

Kell az energiád!

Minden kapcsolódásunk egy másik emberhez egyfajta energiacsere. Időlegesen mindenki válhat energiavámpírrá, amikor éppen pocsékul mennek a dolgai, és ez kihat az attitűdjére is. De az adni és kapni egyensúlyában, vagyis egy egészséges kapcsolatban ezek az energiák kiegyenlítődnek. Ha a másik fél egy energiavámpír, akkor számára az elvétel (kapás) válik alapmintává. Ez lesz a túlélési stratégiájuk. Ha van a személyiségünknek egy ilyen oldala, leginkább akkor kerül előtérbe, amikor megroggyan az önbecsülésünk, és alacsony értékűnek, elégedetlennek, irigynek, féltékenynek érezzük magunkat. Ilyen periódusok mindenkinél vannak, ám az energiarablók másokat használnak arra, hogy jobban érezzék magukat – akár csak átmenetileg is. Ahogy ráéreznek, hogy képesek a többieket befolyásolni, hogy hatással vannak a másik energiaszintjére, még inkább felpörögnek. De közben annyira magukkal vannak elfoglalva, hogy időnként észre sem veszik, hogy hatnak a beszélgetőtársukra. Sokszor elmarad a felismerés, hogy csapolják az energiát, de ettől még nagyon kellemetlen egy energiarabló társaságában tartózkodni. Csakhogy amikor erős, stabil személyiségnél próbálkozik, éhes marad, ez pedig a legnagyobb büntetés a számára.

Hasznos szótár az energiavámpírokhoz:

Ezt mondja: Nélküled képtelen vagyok rá!
Ezt jelenti: Elszívom az energiádat, és akkor talán elérem azt, amit te!

Ezt mondja: Rettenetesen félek…
Ezt jelenti: Szeretném, ha te is elbizonytalanodnál és szoronganál, ahogyan én.

Ezt mondja: Ez nem tesz jót neked!
Ezt jelenti: Nehogy már érdekesebb dolgok történjenek veled, mint velem.

Ezt mondja: Látom, hogy nagyon nem vagy jól, pedig ha tudnád, én min megyek keresztül…
Ezt jelenti: Látod, téged is ki lehet billenteni az egyensúlyodból, nem vagy te olyan erős.

Ezt mondja: Neked minden sikerül!
Ezt jelenti: Csak szerencséd volt, kedvesem… A szerencse forgandó!

Ezt mondja: Ne hagyj egyedül!
Ezt jelenti: Tovább szeretnélek manipulálni, és szükségem van még az energiádra és a figyelmedre!

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2018/02. lapszámában olvashatjátok! 

Szöveg: Bakos Zsuzsi, életmódcoach

Fotó: Thinkstock