Születési nevünket a legtöbben egy életen át viseljük, de vajon van-e jelentősége, hogy hívnak minket? És mi a helyzet akkor, ha valaki nem kedveli a nevét, mert úgy érzi, nem passzol hozzá, az a név egyszerűen „nem ő”? Van-e hatása életünkre annak, ha becenéven, fantázianéven hívatjuk magunkat, netán névváltoztatás mellett döntünk?

Nevünk a személyiségünk jelképe, így a legtöbbünknek lelkileg is érzékeny pontunk. Nem véletlenül az egyik legdurvább sértés, ha valakinek a nevét csúfolják, hiszen a név spirituális értelemben is azonos a viselőjével, így a bántalom pont az elevenébe vág.

Sokaknak még az ártatlan szándékú becézés is rosszul eshet, mert pont azt a variációt nem szeretik, netán csak a családtagok számára tartják fenn. Kínos helyzetet okozhat, ha valaki gyanútlanul mégis úgy szólítja az illetőt, mert vannak, akik nemtetszésüknek hangot is adnak: „Jaj, a Szandit nem szeretem, maradjunk inkább az Alexandránál…”, vagy „Ne haragudj, de Jutka csak a családnak vagyok, mindenki másnak Judit…”

Különböző mértékig, de nevünkre tehát mindannyian kényesek vagyunk. Ezért nagyon nem mindegy, milyen nevet választunk gyermekünknek,vagy miként viseljük a sajátunkat: szeretjük-e, vagy sem, eredeti formában használjuk, vagy becézve, s egyáltalán, hogyan viszonyulunk hozzá.

Szegény Márti és a szegénység

Már az ókorban is tudták, hogy a név egyfajta névjegy, mely viselője karakterét fejezi ki. Azt is befolyásolhatja, hogy mások milyennek látnak minket, mivel a nevekhez tudat alatt különféle hangulatokat, tulajdonságokat társítunk. Ezzel kapcsolatban egy kísérletet végeztek: a résztvevőknek azt kellett megtippelnie, hogy egy adott név viselője milyen ember lehet.

Az eredmény a kutatókat nem lepte meg, inkább igazolta a sejtést: az emberek elméje nagyjából hasonló tulajdonságokat kapcsol az adott névhez. Piroskát például a résztvevők többsége konzervatív, kissé zárkózott személyiségnek vélte, míg Lucát nyitottnak és barátságosnak . Mindez igazolja az ezotéria évezredes tanítását, miszerint a betűk, szavak rezgések, melyek tudatunkban egy bizonyos érzést keltenek.

Egy jól csengő név így eleve önbizalommal láthatja el viselőjét, aki ezáltal még sikeresebbé válhat. De az ellenkezője is igaz: ha valakinek a neve lehangoló jelentésű, ez bátortalanná, pesszimistává teheti őt. Hiszen gondoljunk bele: egy negatív hangulatú vagy csúfolásra alkalmat adó néven a bemutatkozás minden alkalommal kínos lehet, ami hosszú távon aláássa az illető önbecsülését – ez pedig nem éppen a sikeres élet záloga. Egy negatív jelentésű név sokszor bosszantó lehet viselője számára. Mártit, akinek a vezetékneve Szegény volt, már az óvodában úgy ugratták, hogy sajnálkozó hangnemben ejtették ki a nevét. Tizennyolcadik születésnapja után így első útja az anyakönyvi hivatalba vezetett: nagymamája családnevét vette fel. „Bár a többi rokonomat nem zavarta a nevünk, és egyáltalán nem lettek miatta »szegények«, én mégse akartam, hogy az emberek ösztönösen is a szűkölködést vagy a sajnálatra méltó létet társítsák hozzám”, indokolta döntését.

A cikk folytatódik a Nők Lapja Ezotéria 2017/4. számának oldalain.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock