Spirituális és misztikus filmkedvenceink, amiknek a címe valamilyen számot rejt

A számok hatalommal bírnak – tartja a számmisztika –, éppen ezért nem véletlen, hogy a mesékben is megjelennek egyfajta misztikus üzenetként. A hétfejű sárkányon és a három fivéren túl most a számok bűvöletében gyűjtöttünk össze néhány olyan filmet, amik szintén üzenetet hordoznak - már a címükben is.

Hetedik (1995)

A New York-i rendőrség olyan sorozatgyilkos után nyomoz, aki a Biblia halálos bűneinek lajstroma alapján szedi áldozatait. Minden jel arra mutat, hogy az elkövető Istennek képzeli magát, a kérdés csak az, hogy két teljesen halandó nyomozónak (Morgan Freeman és Brad Pitt) van-e esélye legyőzni valakit, aki „természetfeletti hatalommal” bír. Nem árulunk el többet a filmből, inkább nézzétek meg! Megéri!

Hét év Tibetben (1997)

Heinrich Harrer (Brad Pitt) a második világháború előestéjén elindul, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, ám hiába az eldugott vidék, a háború szele elől nem menekülhet. A férfi és hegymászó társa egy angol hadifogolytáborba kerül, ahonnan megszökve Tibet szent fővárosába, Lhászába menekülnek. Az esetük egyedi: Heinrichéket befogadja a közösség, sőt, a dalai láma arra kéri a férfit, hogy tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati kultúrák szokásaira. Az anyagi világ és a szellemi sík találkozásából egy különleges barátság születik, ami mindkettejük életére hatással van. Megindító és gondolatébresztő film többek között az emberi összetartásról.

Pi (1998)

Max Cohen (Sean Gullette) matematikus, aki a zsenialitás és az őrület határmezsgyéjén mozog. A férfi azon dolgozik, hogy megfejtse a tőzsde káoszát, azonban miközben ezen munkálkodik, egy kétszáztizenhat számjegyű összegre bukkan, ami a Tóra szerint az Isten neve lehet. Egy ilyen jellegű felfedezés nemcsak Max életét változtatná meg, hanem az egész világot is, a kérdés tehát: mihez kezd az amúgy is labilis férfi a világot alapjaiban megrengető információval? A Piből kiderül.

Hatodik érzék (1999)

Halálra rémülnénk, ha szellemeket látnánk, nem úgy a hatéves Cole (Haley Joel Osment), aki a maga módján igyekszik megbirkózni a helyzettel: egész pontosan tudomást sem vesz a fenyegető árnylényekről. Az egyetlen, akinek mégis bevallja, hogy a halottak beszélnek hozzá, a gyermekpszichológus Malcolm (Bruce Willis), aki először valamilyen mentális betegségre gyanakszik, de hamar rájön, hogy a fiú igazat mond. Innentől kezdve pedig mindent megpróbál, hogy a túlvilági lelkek egyre fenyegetőbb viselkedésének útjába álljon, és megvédje Cole-t. Szerintünk csillagos ötös alkotás.

A 23-as szám (2007)

Két típusú ember létezik: az egyik hisz abban, hogy a sorsunk előre elrendeltetett, a másik nem. Walter Sparrow (Jim Carrey) az utóbbiakhoz tartozik, de miközben A 23-as szám című könyvet olvassa, rájön, hogy a regény az ő életét, a múltját, jelenét és jövőjét dolgozza fel. Már ezzel is nehéz lenne megbirkózni, viszont minden jel arra mutat, hogy a befejezés korántsem lesz olyan örömteli, amiben Walter reménykedett. Jim Carrey teljesen más oldalát mutatja benne, mint amit megszoktunk tőle – már csak ezért is érdemes megnézni a filmet.

A 109. utas (2008)

A pszichoterapeutaként dolgozó Claire-t (Anne Hathaway) egy repülőgép-szerencsétlenség túlélőinek kezelésével bízzák meg. A nő dolga az lenne, hogy a segítsen feldolgozni az utasoknak az őket ért traumát, azonban a beszámolók egészen más körülményeket festenek le a szerencsétlenségről, mint a hivatalos jegyzőkönyv. Mindeközben egyre több túlélő tűnik el titokzatos, nem e világinak tűnő körülmények között… Hátborzongató, ugyanakkor nagyon is felszabadító alkotás Rodrigo García rendezése.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb