Mennyei patrónusaink, az angyalok a mindennapi szóhasználatunkban is jelen vannak. Társaságban néha előfordul, hogy angyal száll el felettünk, de az is, hogy valakinek hirtelen oda kell kiszaladnia, ahová az angyalok nem járnak... Nyári vihar idején olykor az angyalok kugliznak odafent, a téli zimankóban viszont könnyen kilyukad az angyalok párnája.

Az alábbi szubjektív válogatásban a világ különféle népeinek, kultúráinak angyalokkal kapcsolatos szófordulatait gyűjtöttük össze. Vannak köztük közmondások, szólások, szállóigék, továbbá a legfontosabb angyalos idézeteket is bemutatjuk. Így megbizonyosodhatunk róla: a Fényvilágban élők még akkor is részei életünknek, ha netán nem hinnénk a létezésükben.

Magyar szólások, közmondások

Angyal a szava, de ördög a szíve. = Képmutató ember, aki színleg szelíd, jóindulatú, de szívében gonosz.

Angyal ül a szemöldökén, de ördög a szeme alatt. = Ugyanaz a jelentése, mint az előzőnek: látszólag barátságos ember, de valójában rosszindulatú.

Utcán angyal, otthon ördög. = Olyasvalakiről mondják, aki a világ felé rokonszenves arcot mutat, de szűkebb környezete ismeri valódi természetét, amely nem túlzottan kellemes.

Angyal szállt el felettünk. = Ezt akkor szokás mondani, ha egy vidáman beszélgető társaságban hirtelen minden látszólagos ok nélkül az összes jelenlévő elhallgat, és csend borul a helyiségre.

Angyal szóljon belőled! = Azaz: „bár igazad volna!” „Remélem, igazad lesz, és beteljesül az, amit mondtál!”

Angyal szól belőled, ha bort emlegetsz. = Tréfás szólás olyankorra, ha valaki felveti egy társaságban: igyunk bort! Ezt szokták rá felelni, amivel a lelkes helyeslést akarják kifejezésre juttatni…

Szállni tanítja az ezüst angyalokat. = Ezt a szólást ma már nemigen használjuk, így nem csoda, ha legtöbbünknek ismeretlen. A néprajzkutatók szerint valaha közismert volt, mint a lopás finomkodó, virágnyelven való körülírása. Az „ezüst angyalok” itt ugyanis az ezüstpénzt jelképezik – és az, hogy valaki szállni tanítja őket, azt jelentette, hogy ellopott valamit.

További szólásokat és közmondásokat a Nők Lapja Ezotéria 2017/2. számában olvashattok.

Szöveg: Kincses Boglárka

Fotó: Thinkstock