Elfojtott női létről árulkodik az ezerarcú kór

A PCOS – policisztás ovárium szindróma – egy hormonális felborulással járó állapot, amelyet változatos tünetei miatt ezerarcú kórként is emlegetnek. Bár az elnevezést a petefészek cisztás elfajulása ihlette, megállapításának a ciszták megléte egyáltalán nem feltétele. Nézzük, mi a betegség lelki oldala, és hogyan javíthatunk rajta!

nő-tojás

A bonyolult nevű betegség tünetei rendkívül változatosak. A policisztás ovárium szindrómával küzdő nők legtöbbször vérzészavarokkal fordulnak orvoshoz. A menstruációs ciklus rendszertelenné válása, a ciklusok ritkulása, elmaradása, a vetélések és a meddőség igen gyakori panasz. Máskor fokozott szőrnövekedés – elsősorban az arc, áll, mellek, mellkas, has tájékán –, aknék, pattanások, hajhullás, férfias fejtetői kopaszodás jelentkezik. Szintén jellemző a túlsúly, főként hastáji hízás formájában. Az ultrahangos vizsgálat során sokszor kimutathatóak a petefészkekben rekedt, meg nem repedt tüszők, apró ciszták alakjában, ezek megléte azonban nem feltétele a PCOS megállapításának. A vérvizsgálati eredmények felborult hormonértékeket, magas tesztoszteron- (férfi nemi hormon), inzulin-, esetleg vércukorértékeket mutatnak, jelezve, hogy itt nem csupán a petefészket érintő elváltozásról, hanem az egész szervezet egyensúlyának felborulásáról van szó.

Ciszták és érzelmek

A női ciklus során a kamaszkortól a menopauzáig terjedően, szinte minden hónapban megérik egy-két petesejt, amely a tüszőrepedés során kijut a petefészekből, és vándorútra indul. Ha útja közben találkozik a megfelelő hímivarsejttel, megtermékenyülhet, és a méhbe ágyazódva fejlődik tovább. Amennyiben nincs termékenyülés, a petesejt felszívódik, és magzat híján a méhnyálkahártya egy kis szülést imitálva leválik. A folyamat egy nő élete során több mint négyszázszor ismétlődik szép, szabályos ciklikussággal. Ahol a PCO-ciszták képződésével is jár, ott az érett tüszők körül megvastagodott kötőszövetes burok képződik. A burok miatt a tüsző nem képes megrepedni, így a petesejt sem tud kiszabadulni a petefészekből, bennreked, a tüsző pedig elcisztásodik.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2017/2. számában olvashatjátok.

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina holisztikus life-coach, kineziológus

Fotó: Thinkstock