Jack Londonról elmondhatjuk, hogy minden volt, csak akasztott ember nem. A legmélyebb mélységről indult, és íróként a legmagasabbra jutott. Költőien szólva: megjárta a poklokat, és eljutott a mennyekbe. Nézzük, hogyan mesél az életéről a horoszkópja!

A kis Jack 1876. január 12-én született 14 óra 10 perckor San Franciscóban. Anyja spiritiszta volt, a szellemidézéssel, a túlvilággal való kapcsolatban kereste a boldogulást, az anyagi gyarapodás útját. A fiúcska törvénytelen gyermekként jött világra. Apja egy alkoholista, vándorasztrológus. A szülők kapcsolatát talán az anya okkult érdeklődése alapozhatta meg. Az apa házas ember lévén, nem is lehetett más, mint futó kapcsolat. Jack édesanyja hamarosan férjhez ment, és a házasságkötés után nyolc hónappal született meg a gyermek. Ez sem volt mindennapi esemény. Korábban szóba került az esetleges abortusz, ám ezt a férj megakadályozta. Jack világra jövetele után anyja öngyilkosságot kísérelt meg: saját magára lőtt, de nem szenvedett súlyos sérüléseket. Talán már ekkor vagy nem sokkal később meg is zavarodott. Jacket ekkor a Mami vette gondjaiba – egy fekete nő, egykori rabszolga, aki a családnál maradt szolgálni. (Érdekes, hogy mindezt az író csak húszéves kora táján tudta meg, ő mindkét embert elfogadta valódi apának és anyának.)

Az alkohol rabságában

Általánosságnak tűnik, hogy nehéz gyermekkora volt, de ez a szomorú valóság. Anyja nagyon nehéz természetű volt, és zsarnok, férje pedig békeszerető, béketűrő, akaratgyenge személyiség. Előfordult, hogy az anyja parancsára az apja nagyon megverte a a fiút. Nem tehetett mást. Utána félrebújtak, és összeölelkezve együtt sírtak. Tehetsége már korán a felszínre tört. Ötéves korában tudott írni-olvasni. Senki nem emlékezett rá, még ő sem, hogy valaha, valaki is erre tanította volna. Az iskolából viszonylag korán kimaradt, elsősorban azért, mert szükség volt a munkájára, a pár centes bérére is. Talán ezért – vagy mivel nem igazán törődtek vele –, hamar rászokott az alkoholra. Maga írja, hogy gyermekkorában egyszer az otthon elcsent itallal eszméletlenre itta magát. Valószínű, hogy ez nem csak egyszer fordult elő….

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2017/1. számában olvashatjátok.

Szöveg: Dr. Janák Lajos

Fotó: Getty Images Hungary