Milyen kert illik hozzád? Csillagjegyed elárulja!

Szeretjük a kerteket, mert szépek, illatosak, nyugtatóak és feltöltenek energiával – persze, hogy kinek melyik az elsődleges szempont, az változó. A zodiákus előtt azonban nincs titok, most a részletekre is fény derül!

virág

Kos

Mivel imádod a kihívásokat, a kertre is úgy tekintesz, mint egy akadálypályára. Nem számít, ha a termőtalaj nem egy adott virágnak való, ha valami megtetszik, azt azonnal megvásárolod és beülteted. A te mini ligeted egy tájképet tükröz: minden eklektikus, színes és magával ragadó. Itt ugyanúgy megférnek a tulipánok, mint a szúrós bokrok, a fűszernövények, de például a galagonya és a lonc is.

Bika

Ha létezne a legjobb kertésznek járó cím a csillagjegyek között, azt te nyernéd meg, ugyanis ösztönösen tudod, mit hová ültess. Nálad még a fű is sokkal zöldebb, mint másnál, mert szívvel-lélekkel műveled a birtokod. Bár szívesen ültetsz vadvirágokat, nemesített rózsafajokat, igazán boldoggá a gyümölcsfák és a saját veteményes tesznek. A magad termelt gyümölcsök és zöldségek betakarítását kicsit sem érzed fáradtságnak.

Ikrek

Az áramvonalas stílus, a könnyed vonalvezetés illik hozzád a leginkább, ezért értékelheted azokat a kerteket, amelyek egyszerre ötvözik a modern megjelenést a játékos megoldásokkal, például egy lombok között megbújó hintával. A vizualitás mellett azonban az illatokat is szereted, szívesen ültetsz olyan virágokat és fűszernövényeket, melyek aromával töltik meg a levegőt, például gyöngyvirágot, levendulát, orgonát vagy rozmaringot.

Rák

Egy nyugágy itt, egy hintaágy ott – úgy tekintesz a kertre, mint az otthonod kiterjesztésére. Megférnek itt a virágok és fák, de ha van lehetőséged, szívesen állítasz szökőkutat is a növények közé, sőt, tipikusan az a személy vagy, aki saját aranyhalas tóra áhítozik. Mindez nem véletlen, a környezet harmóniájából erőt merítesz, ahogyan a szép, díszesen virító virágokból is, amilyen a muskátli vagy a liliom.

Oroszlán

A kert számodra egy újabb lehetőség arra, hogy dicsekedhess. A Versailles-i kastély parkja, vagy éppen Károly herceg féltve őrzött bio birodalma szinte elbújhat a te birtokod mögött: a legszebb fák, a legpompásabb virágok, széles sétányok és ligetek dominálnak ugyanis benne. Minél feltűnőbb egy növény, annál jobban kedveled, a kedvenceid a rózsák, főleg a vörösen virítók, de nálad az sem meglepő, ha egy bokor például hattyú alakot formáz.

Szűz

Ahogyan az élet több területén, úgy a kertészkedésben is csak a tökéletessel éred be. A gyomoknak esélyük sincs veled szemben, amint kidugják fejüket a földből, te máris kapával rontasz rájuk. Az egyenes vonalaktól, az egyforma magasságú sövényektől és a letisztult elrendezéstől a kerted olyan benyomást kelt, mint egy kertészmagazin címlapja. A világos színeket részesíted előnyben, gyöngyvirág, fehér orgona, fehér liliom – ezek férnek meg leginkább a kertedben, de azért egy mogyoró- vagy diófa még nem a világ vége. ;)

Mérleg

Uralkodó bolygód a Vénusz, ezért a szépérzéked különösen erős, így kertedet is csak a káprázatos zöld zug jelzővel lehet illetni. A finom, lágy árnyalatú virágágyások mellett azonban a szabadidős tér is megfér nálad, ahol barátaiddal és a családdal élvezheted a környezet varázsát. Ha virágról van szó, a hortenziák és a gyümölcsfák között jól érezheted magadat, de azt mondanánk, hogy egy fügefa lehet a kerted ékessége.

Skorpió

Más csillagjegyekkel ellentétben kicsit sem bánod, ha a kerted árnyékos, zegzugos, mi több, kifejezetten élvezed, ha nem egy mértani pontossággal megtervezett felületet kell beültetned. Úgy is mondhatnánk, hogy tiéd a titkos kert, ahol a fantáziád megelevenedhet. Muskátlik és mandragórák a te kis ligeted kedvencei, amik közé szívesen rejtesz agyag figurákat. A mottód: minél eklektikusabb az egész, annál természetesebb.

Nyilas

Fák, fák és fák – öreg tölgyek, ifjú diófák, fenyők és platánok között érzed magad otthon, kvázi, mintha egy erdő folytatása lenne a kerted, ahol minden teljesen kiszámíthatatlan. Ám személyiségedből fakadóan nem ritka az sem, hogy olyan virágok ültetésével kacérkodsz, amelyek más éghajlathoz szoktak – például pálmákkal, bambuszokkal vagy éppen ritka orchideákkal veszed körbe magad – csak azért, mert szereted a kihívásokat.

Bak

Maximalistaként a kert művelését nem bízod a véletlenre, te vagy az, aki képes a lehető legdrágább komposztot is megvenni a kedvenceidnek. Mivel azonban a hivalkodás nem kenyered, a kerted stílusa összességében letisztultságot tükröz, a japán megoldások nagyon közel állnak hozzád. Nem ritka, hogy inkább csak zöldellő növényeket választasz a harmónia kedvéért, például fenyőt vagy nyárfát, színes vadvirágok helyett, mert ebben a környezetben érzed jól magadat.

Vízöntő

Személyes és eredeti – leginkább ezzel a két jelzővel lehetne leírni a hozzád illő kertet. Mivel az egyediség számodra mindennél fontosabb, ezért nem is lehet egyértelműen azt mondani, hogy ezt vagy azt szívesen ülteted, ugyanis ahány Vízöntő, annyiféle stílus létezik. Két dolog azonban biztos: az egyik, hogy a furcsa illatkavalkád nélkülözhetetlen része a szentélyednek, a másik, hogy a gyógynövények termesztése nem áll távol tőled.

Halak

A megérzéseid vezérelnek a kert elrendezésénél, mintha hallanád, hogy a természetanya mire vágyik. Pont ezért nem is fektetsz különösebb figyelmet az ültetésre, metszésre, szerinted a kert úgy jó, ha minden nő magától, így az olyan kúszónövények, mint a borostyán gyakori vendégek nálad. Halakként nem ritka, hogy kis házi tóval is rendelkezel, mert a víz közelsége nyugtatólag hat rád.

Megjelent a Nők Lapja Kert és Virág 2018-as száma! Ha szívesen kertészkedtek, sok érdekességre bukkanhattok a magazinban.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock