Az Erő, azaz a A Nagy Árkánum 11-ik lapja egyszerre jelképezi a szeretetet, az önfegyelmet és a győzelmet. Ismerkedjetek meg sorozatunk legújabb részével!

tarot-nyitó3

A tarot, ez az ősi atlantiszi-egyiptomi eredetű módszer két területen alkalmazható sikerrel: az egyik az önismeret, a másik a sorselemzés. Önismereti téren a tarot segítségével megtudhatjuk, hol tart jelenleg személyiségünk a fejlődésben. Ugyanakkor a kártya azt is megsúghatja, hogy ennek alapján mire számíthatunk a közeljövőben, karmánk merrefelé fogja irányítani életünket. Mindegyik lapon egy-egy jelenet látható. Valamennyiüknek van egy alaptémája – a 11-esé például a küzdelem. Ám mivel a kártyák a szimbólumok nyelvén beszélnek, megfejtésük korántsem annyira egyszerű, amennyire első pillantásra tűnik, noha egy biztos: mind a 22 jelenet főhősei mi magunk vagyunk!

Asszony győzi le az oroszlánt

A legtöbben, ha lehet, igyekeznek elkerülni a konfliktussal járó helyzeteket. Ezért, ha a 11-es kártyát húzzák, sokan megrémülnek: elvégre ki szereti a vitát, veszekedést?! Pedig valójában szó sincs erről: az Erő ugyan egy elég harcias lap csakhogy ez a küzdelem bennünk, a mi személyiségünkben dúl. Kezdjük magával a szimbólummal! Az Erő lapján egy nőalakot látunk – ő maga az Erő, illetve annak istennője. A fenséges, királynői tartású hölgy bő ruhát visel, fején pedig olyan kalapot, amilyet a tarot 1-es lapjának Mágusa hord. E fejfedő fektetett nyolcas alakú, azaz a végtelenség matematikai jelét formázza. Ez egyrészt arra utal, hogy az Erő hatalma végtelen, másrészt arra, hogy a 11-es lap hősnője a Mágus női megfelelőjének (Mágusnőnek) tekinthető. Az Erőt jelképező asszony furcsa dolgot művel a képen: puszta kézzel feszíti szét egy oroszlán állkapcsát. Amellett, hogy az oroszlán Nap-szimbólum, tény, hogy vadállatokkal ősidők óta a tudatalattiban lakó veszélyes, zabolátlan, ősi ösztönöket jelképezik. Így tehát az oroszlán a Düh állatának számít – Dante Isteni színjáték című művében is a három fenevad egyike, melyek az emberi lélek legsötétebb szenvedélyeit testesítik meg.

A Szeretet az igazi erő

A mesékben, mítoszokban az oroszlánokat nagy harcosok szokták legyőzni véres küzdelemben. Ám a 11-es lapon mégsem egy lovagot látunk karddal, hanem egy fegyvertelen nőt. Sőt miközben az Erő Asszonya térdre kényszeríti a vadállatot, cseppet sem erőlködik: arca békés és szelíd. Nyilván nem véletlen, hogy e lap megfelelője a kínai Ji Csing nevű sorselemző rendszerben a Szelíd Erő. Nos, a tarot 11-es egyik fő üzenete is a következő: az igazi erő, hatalom sosem az erőszakban, hanem a teljes lelki nyugalomban rejlik. A keleti harcművészetekben is azt tanítják, hogy a félelem, a düh, a féktelen érzelmek leblokkolják belső energiáinkat, melyek csak akkor tudnak akadálytalanul a felszínre jutni, ha elménk tiszta, lelkünk minden szenvedélytől mentes. A mindennapi életben is köztudott, hogy ha zaklatottak vagyunk, akkor hibát hibára halmozunk, és ez különösen igaz a konfliktushelyzetekben: egy feldúlt lelkű harcos szinte biztos, hogy csata közben el fogja ejteni a kardot. A 11-es lap ezt is tanítja nekünk: életünk buktatóit, nehézségeit – az „oroszlánjainkat” – erőszakkal sosem, csak szelídséggel, nyugalommal teli szívvel győzhetjük le. Az igazi erő ugyanis a szeretetben lakozik, mi több: a szeretet a világon a legfőbb, végtelen hatalmú Erő…

tarot-az-erő

A 11-es az önfegyelem lapja

Az Erő kártyalapja egyben azt is sugallja, hogy a szellem (a nőalak) uralkodik az anyag (az oroszlán) felett. Azokat a „vadállati” ösztönöket, szenvedélyeket tehát, amelyek életünkben kártékonyak lehetnek, csak értelmünk segítségével uralhatjuk. A 11-es lap így gyakorlatilag az önfegyelem, önuralom, józanság erényeire hívja fel a figyelmet, arra intve: életünk mostani stádiumában nagy szükségünk lesz ezekre. Érdemes megvizsgálni a számok tükrében is az Erő kártyáját, hiszen a tarot és a numerológia egy tőről fakadnak: mindkettő az egyiptomi-atlantiszi ezotéria világából ered. Az első 10 szám életünk anyagi, testi vetületét jelképezheti, az ősi egyiptomi numerológia értelmében pedig a 11-essel a ciklus egy magasabb rendű, spirituális szinten kezdődik újra. Ha tehát valaki az Erő lapját húzza, akkor a kártya ezt is üzenheti: eddigi életszakasza lezárul, új ciklus indul életében. A 11-es amúgy is úgynevezett mesterszám: az úttörő, megújító zsenik jelképes száma. Vagyis a kártya arra is utalhat, hogy az illetőnek különleges, teremtő energiák állnak majd rendelkezésére az újrakezdéshez. Mindehhez azonban görcsös akarás, erőszak helyett a szeretet, béke, elfogadás egyetemes erejére lesz szüksége. Ezek segítségével fogja tudni legyőzni saját belső félelmeit, negatív szenvedélyeit, ezáltal az akadályok – melyek mostanáig hátráltatták igazi célja elérésében – végleg elhárulnak előle.

Meditációval sikerülhet

Ebből is látható, hogy ez a lap roppant pozitív, szerencsés állást jelez sorsunkban! Egyben azonban figyelmeztetés is: életünkben most különösen nagy önkontrollra lesz szükségünk. Az Erő lapját ezenkívül – mint a tarot mind a 22 szimbólumát – az ősi Egyiptomban spirituális tanácskérésre, döntés előtti meditációra is használták. Voltatok már olyan élethelyzetben, hogy úgy éreztétek: feladataitok, problémáitok megoldásához több erőre volna szükségetek? Vagy épp most is szívesen merítenétek magatoknak egy kis pluszlelkierőt? Fontos tudni, hogy az alábbi erőmeditáció során ezt az energiát nem külső forrásból nyerhetitek, hanem önmagatok belső, spirituális erőtartalékaihoz juthattok hozzá.

Ha szeretnétek kipróbálni a módszert, nincs másra szükségetek, mint papírra, írószerre és a tarot-csomag 11. lapjára. A meditáció előtt érdemes írásban válaszolni az alábbi kérdésekre:

  • Mi a célom jelenleg? Mit szeretnék elérni, mire vágyom? (Több cél is felsorolható.)
  • Milyen akadályok állnak a cél(ok) elérése útjában?
  • Milyen érzelmek vannak lelkemben a céllal kapcsolatban? Azaz: ha elképzeljük magunk előtt a célt, vagy magunkat, amint épp sikerrel elérjük, mit érzünk? (Több érzelem is felsorolható.)
  • Milyen érzelmek vannak bennem az akadályokkal kapcsolatban? (Nyugodt lélekkel, őszintén leírhatunk, néven nevezhetünk akár negatív érzelmeket is – a következőkben úgyis „feloldjuk” őket.)

Ha mindez kész, gyújtsatok meg egy vörös gyertyát vagy mécsest, illetve egy fehéret is, és mindkettőt helyezzétek egy asztalra magatok elé! Vegyétek elő az Erő kártyalapját, tegyétek le azt is a gyertyák közé, majd szemléljétek kicsit a rajta lévő jelenetet! Ezután azt tanácsoljuk, behunyt szemmel képzeljétek el önmagatokat a 11-es lap Erő-asszonya helyébe! Ezt megtehetitek úgy, hogy gondolatban önmagát látjátok a kártyán, de úgy is, mintha a valóságban is ti személyesítenétek meg az Erőt. Majd megjeleníthetitek az oroszlán helyében az akadályt is egy pillanatra, ám ekkor – harc, ellenszegülés helyett – szeretettel, békével a lelkében mondhatjátok a következőket (akár magatokban, akár halkan kiejtve): „Szeretettel a szívemben merítek erőt önmagamból. Elhárítom az akadályokat, és elérem a célom.” Akár többször is kimondhatjátok ezt. A lényeg, hogy ebben a pillanatban képzeljétek el, amint az oroszlán szelíden behódol előttetek – például lehajtja fejét, lefekszik, vagy eltűnve fénnyé válik! Végül gondolatban lássátok önmagatokat, amint eléritek a célt…

A cikk a Nők Lapja Ezotéria 2014/5. számában jelent meg.

Szöveg: Kincses Boglárka

Fotó: Thinkstock