Különös jóakarók a másvilágról

Ha természetfeletti jóakarókról van szó, az emberek többsége az angyalokra, tündérekre és hasonló szépséges, fenséges, jóságos létformákra gondol. Pedig előfordul, hogy bajba jutásunk esetén furcsa, olykor bizarr külsejű segítőink akadnak – köztük olyanok is, akik bizony eléggé megkérik a segítségnyújtás árát.

kínai-sárkány

Egyidős az emberiséggel a hiedelem, miszerint nehéz helyzetben – különösen életveszélyben – segítségünkre siethetnek bizonyos természetfeletti lények. A modern kor előtt ugyanis általánosan elfogadott volt, hogy nemcsak az ember az egyetlen tudatos, intelligens faj a világon, sőt: akadnak nála magasabbrendű, szebb, bölcsebb vagy épp sokkal veszélyesebb és félelmetesebb létformák is. Ezek a „másféle” lények olykor itt élnek a Földön, némelyikük azonban más világokból, szellemi dimenziókból származik, és csak akkor jelenik meg, ha kimondottan hívjuk, idézzük őket – például azért, mert szorult helyzetbe kerültünk. Az is előfordul, hogy nem a bajbajutott hívására, hanem egy istenség parancsára avatkoznak be segítően. De az sem kizárt, hogy önként húzzák ki az illető halandót a csávából, akár merő önzetlenségből – vagy pedig azért, mert a természetfeletti segítségért cserébe valamilyen viszonzást, ellenszolgáltatást várnak tőle.

A szőrös démonasszony ajánlata

Egy ilyen, kissé groteszk természetfeletti segítőről szól az ókori egyiptomi Pásztortörténet. A Középbirodalomból (i. e. 2000– 1750 körül) származó anekdota szerint egy pásztorfiú eltévedt a Nílus mocsarában, és az éjszakai lápon halálos veszélybe került. Ekkor azonban megjelent egy „mocsári asszony”: csábos, meztelen nő, noha kissé ijesztő külsőt kölcsönzött neki sarkáig érő, bozontos hajzuhataga és szőrös végtagjai. Felajánlotta a fiatalembernek, hogy megmutatja a kivezető utat a lápból, amit az ifjú el is fogadott.

A hálás pásztor el akart búcsúzni megmentőjétől. A nő azonban „benyújtotta a számlát” a segítségért, mert a töredékes szöveg – sajnos pont a vége hiányzik – utolsó olvasható mondata ez: „Soha nem fogom megtenni, amit kért tőlem!” Ezt a fiú mondja, azaz: a titokzatos asszony olyasmit kért viszonzásul, ami számára teljesíthetetlen volt. Ismerve a mitológiai mocsári démonnőket, szellemasszonyokat, nem nehéz kitalálni, mit akarhatott a fiatal, jóképű pásztorfiútól…

Démoni lényeken kívül groteszk, jóságos vagy ijesztő állatszellemek is megjelenhetnek túlvilági segítőkként. Ilyen a magyar néphitben a Kígyókirály, akit sokféle néven emlegettek: fehérkígyó, szerencsekígyó, vagy épp falikígyó – a hiedelem szerint ugyanis a házak falában vagy a küszöb alatt lakik. Ha a háziak közül bárki bajba kerül, a fehér testű, rubinvörös szemű, apró kígyócska előcsusszan, és segít. Egy éhező családot másnap pompás ételek fogadták a konyhaasztalon, noha előző este még nem volt rajta semmi – a finomságok természetesen a Kígyókirály ajándékai volta. Egy elapadt tejű anya csecsemőjének saját szájából csorgatott a szájába tejet minden éjjel. Egy elszegényedett családfő pedig reggelre nagy értékű gyűrűt talált a sublóton, rajta gyönyörű rubintkővel, mely pont úgy nézett ki, mint egy kígyó szeme.

A cikk a Nők Lapja Ezotéria 2016/4. számának 27. oldalán folytatódik.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock