Évezredek során tengernyi elmélet született a jó házasság titkairól. Ezúttal egy új szempontú vizsgálódás eredményeiről számolunk be: dr. Kevin Leman amerikai pszichológus több évtizedes kutatásai alapján állítja, nem mindegy, párunk egykeként nőtt-e fel, vagy vannak testvérei, és ő hányadik a sorban.

Valentines day composition. Studio shot on brown wooden background.

A pszichológus több mint harminc éven át vizsgálta az elégedett és csalódott házaspárokat, a kapcsolatok megromlásának okait és összetevőit. Megfigyelései – érdekes módon – egybevágnak az asztrológia tapasztalataival is a különböző csillagjegyek jellemzőit illetően. A születési sor(s)rend így alighanem azt bizonyítja, hogy a testvérkapcsolatoknak sokkal nagyobb jelentőségük van az életünkben, mintsem azt gondolnánk.

Elsőszülöttek, egykék

Akár az egykékről, akár az elsőszülöttekről van szó, mindkét csoportba tartozók általában igen lelkiismeretesek, komolyak, megbízhatóak és szorgalmasak. A különösen a Vízöntő, Oroszlán, Skorpió vagy Mérleg jegyben született, a családban szinte mindig központi helyet elfoglaló, nagy figyelmet kapó egykék felnőtt fejjel gyakran makaccsá és tökéletes szabálykövetőkké válnak. Szüleik arra törekednek, hogy hibátlan embereket neveljenek belőlük, arra ösztökélik őket, hogy mindenben a legjobb eredményeket mutassák fel. Ezért felnőttként sokszor szenvednek a bukás, a kudarc és a vereség félelmétől. Még a szerelemben is! A statisztikák szerint – állítja Leman – a pszichológusokat szexuális zavarokkal felkereső férfiak jelentős százaléka egyke vagy elsőszülött. Az átlagosnál kisebb kompromisszumkészségük miatt a válásoknál is az „élbolyban” találjuk őket. Eszményi partner az elsőszülöttek és az egykék számára a Kos, Halak, Ikrek vagy Bak jegyében született legfiatalabb testvér, aki többnyire a szülők szeme fénye, és képes arra, hogy elviselje-ellensúlyozza párja „sztárallűrjeit”, és megkönnyítse kompromisszumokra nehezen hajló társa hétköznapjait. Nem ideális az elsőszülöttek vagy az egykék kapcsolata.

Ilyenkor ugyanis két „sztár” találkozik: két, tökéletességre törekvő ember, s így házasságuk könnyen válhat állandó küzdelemmé és vetélkedéssé. A kapcsolat a hétköznapokban szinte háborús csatatérre emlékeztethet, amit az ártatlan utódok is nagyon megszenvedhetnek, hiszen a vetélkedés a gyereknevelés módozataira is kiterjed.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/4. számának 69. oldalán olvashatjátok.

Szöveg: Balázs-Piri Krisztina

Fotó: Thinkstock