Amit nem tudunk, az nem fáj – hangzik az elcsépelt mondás. Vajon nyitott könyvé kell-e válnunk egy párkapcsolatban? Vagy jó, ha vannak a másik számára ismeretlen oldalaink?

Beautiful couple talking over blackboard background with speech bubble

Sokszor halljuk, hogy mindenekfeletti az őszinteség, de egy kapcsolat kezdetén aknamező is lehet. Például akad egy halom kérdés, amit jobb, ha nem teszünk fel idejekorán, és ezt alaposan szánkba is rágják a vonatkozó szakirodalmakban. Ilyen „meredek” téma lehet újdonsült társunk korábbi szexuális élete, mint ahogy az sem célravezető, ha túl korán szeretnénk érzelmeket kicsiholni, és folyton azt kérdezgetjük, hogy „Szeretsz?” Van egy halom dolog, amelyeknek valóban nincs helye, vagy nem bírnak jelentőséggel, ezeket többnyire jobb elhallgatni, a túlságosan nagy nyitottság ugyanis sokszor a visszájára fordulhat.

A szerelemnek titkokra van szüksége, de ugyanakkor nyitottságra, őszinteségre és bizalomra is. Patikamérlegre nehezen helyezhetjük a titokzatosságot, de az elmondható, hogy annyi kell belőle, amenynyi szabad teret a kapcsolatban élő felek igényelnek.

Az ismeretlen érdekessége

Amikor megismerkedünk valakivel, szinte semmit nem tudunk róla, nagy talány számunkra. Aztán minél jobban megismerjük, annál nagyobb biztonságban érezzük magunkat mellette, hiszen minden újabb információval csökken a kiszámíthatatlansága, és nő a kölcsönös bizalom. Idővel közös titkokkal is gazdagszik a kapcsolat, amelyek még szorosabb szálakkal kötik egymáshoz a feleket. Az a határ, hogy mennyire engedjük közel magunkhoz a kedvesünket, mindenkinél máshol húzódik. Az viszont fontos, hogy mindenkinek kell, hogy legyen egy kis magánszférája, enélkül a kapcsolat egy idő után kiüresedik, hiszen éppen az ismeretlen teszi a másikat érdekessé.Egy harmonikusan titkos élet, hanem az izgalmak visszalopása a meglévő körülmények közé. Mert az óraműpontossággal váltakozó események még egy viszonylag friss kapcsolatnak is erejét vehetik.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számának 49. oldalán találjátok.

Szöveg: Bakos Zsuzsi életmódcoach, supervizor

Fotó: Thinkstock