Vannak, akik úgy érzékelnek már elkövetett, vagy még ezután bekövetkező bűntényeket, mint egy furcsa spirituális radar.

Magnification

Az ősidőkben, ha a közösségben bűncselekmény történt, a sámán, varázsló belső látásával derítette ki a körülményeket. Ma már ez nonszensznek tűnne – pedig épp a legfejlettebb országokban jellemző, hogy a rendőrség a nyomozás során médiumok, látnokok segítségét is igénybe veszi. Az ilyen „pszi-nyomozók” álláspontja nem számít döntő bizonyítéknak, ám tanúkként lehetséges a kihallgatásuk.

Vajon miért tárulhat fel egy bűncselekmény megoldása, ha egy különleges képességekkel megáldott személy megvizsgálja a tetthelyet, megérinti az ott maradt tárgyakat? A titok nyitja abban áll, hogy van a hatodik érzéknek egy rendkívül ritka, izgalmas formája, az úgynevezett pszichometria.

Agysérülésből paraképesség

Hogy mi is pontosan ez, megtudhatjuk, ha megismerjük egy, a maga korában világhírű, magyar származású parafenomén, Peter Hurkos (1911– 1988) életét. Átlagemberként élte életét Hollandiában, egészen addig, míg a második világháború idején falfestéskor lezuhant a létráról, és betörte a fejét. Agysérülést szenvedett, két napig eszméletlenül feküdt kórházban. Szerencsére azonban teljesen sikerült felépülnie. Utolsó kórházi napján búcsúzóul kezet fogott egyik betegtársával. Ám amint megérintette a másik férfi kezét, Hurkosnak hirtelen az jutott eszébe: ez a férfi angol kém, és hamarosan le fogják lőni a hágai Kalver utcában. Ezt elmondta az orvosoknak, akik persze nem hittek neki: úgy vélték, az agysérülés utóhatásaként képzelődik. Két nap múlva a volt betegtársat tényleg lelőtték német katonák a mondott utcában. Az újságok is megírták: a férfi angol ügynök volt. Így kezdődött Hurkos mentalista karrierje, és nem sokkal később már pszichiáterek vizsgálták őt.

A tudósok megállapították: Hurkos agyában a sérülés miatt egy ismeretlen eredetű képesség aktivizálódott. Ennek révén, ha bárkit vagy bármit megérint, azonnal belelát a tárgy vagy személy múlt- és jövőbeli történetébe. Innen pedig már nem volt visszaút: bármennyire is szeretett volna normális életet élni, nem menekülhetett attól, hogy a sajtó szárnyra kapja a nevét.

Peter Hurkos életéről és a Pszi-nyomozók munkájáról bővebben a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számának 38. oldalán olvashattok.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock