Poe-t misztikus, hátborzongató történetei révén ismerték meg az olvasók. A detektívregények feltalálójának, A holló című, kultikus vers költőjének születési horoszkópja pedig elárulja, hogy zseniális, nehéz sorsú, titkokkal terhelt életű ember volt.

Edgar Allan Poe -

Nagyon rossz állapotban leltek rá a világhírű amerikai író-költőre, Edgar Allan Poe-ra egy baltimori sikátorban 1849. október 3-án. Megtalálója szerint teljesen kimerült volt. Kórházba vitték, ahol négy nap múlva, vasárnap, hajnali ötkor hunyt el. Ez idő alatt nem tudta, hol van, képtelen volt elmondani, mi történt vele, hogy került ilyen helyzetbe, és miért viselt idegen, ócska ruhákat. Halálával kapcsolatban csak általánosságokat jegyeztek fel: „túlzott agyi vérbőség”, „agyi gyulladás”. A kor orvosi nyelvén ez azt jelentette, nem tudják megállapítani, mi okozta a halált. De már a kortársak is feltételeztek önpusztító életmódot, alkoholt, kábítószert, és máig számtalan teória született a végzet igazi okáról. Élete és halála éppen olyan rejtélyes és hátborzongató volt, mintha csak ő írta volna.

Bak, Skorpió aszcendenssel

Születési horoszkópjában a Nap a Bak jegyében áll. Gondolnánk, hogy az ilyen ember komor és pesszimista, ám inkább komoly, gyakorlatias, aki mindent jól átgondol. Nála ez annál inkább is igaz, mert a Nappal együtt áll a Merkúr, az értelem, a gondolkodás, a beszéd és az írás bolygója. A jegy szülöttei kissé fanyar, de irigylésre méltóan jó humorral megáldottak. Könnyebb megérteni a Bak jellemét és sorsát, ha belegondolunk, honnan kapta a nevét. A kecskebak a természetben többnyire magányos, kopár hegyekben él, ahol a sziklás meredély állandó ügyességet követel, és életveszéllyel fenyeget. Mégis jól helytáll, és teljesnek érezheti az életét. Poe aszcendense a Skorpió elején található – az ilyen személy is keményen helytáll. Rendszerint a szélsőségek embere: az életben a mennyektől a poklokig mindent bejár, mindent megtapasztal. Nagy tévedés, hogy bosszúálló, rosszindulatú! Éppen ellenkezőleg; ő az, aki szándékosan még egy hangyát sem taposna el. Védi az életet, az élőket, az embereket is. Ugyanakkor túlérzékeny, könnyen megbántódik, megsértődik, és ilyenkor a skorpió mérges fullánkjával visszaszúr. Általában megelégszik csak csípős, de fájó megjegyzésekkel. Ő maga nem tűr titkokat, mindent tudni akar, mindennek a végére jár. Ugyanakkor tele van saját rejtélyekkel, titkokkal az élete, még a legbensőségesebb társa előtt is őriz egy mesebeli századik szobát, ahova soha, senki nem pillanthat be.

Edgar Allan Poe életének elemzése a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számának 21. oldalán folytatódik.

Szöveg: Dr. Janák Lajos

Fotó: Getty Images