Ahogyan Londonnak, Párizsnak vagy Prágának, ugyanúgy Budapestnek is megvannak a kísértetei. A mendemondák szerint olykor ma is felbukkannak, és végigjárják azokat a helyeket, ahol az életüket elvesztették.

Silhouette of people with raised hands

Lakótelep a sírokon

A magyar főváros legnagyobb szellemtelepe, ahol a legtöbb kísértet megfordul, Újpesten található. A Pozsonyi úti lakótelep tizenhétezer lakása az egykori magdolnavárosi temető helyére épült. A holtakat átvitték a Megyeri úti új temetőbe, míg a régi sírkerten panelházakat, lakótelepet építettek. Már az építkezéskor kísértettek a szellemek, a munkásoknak sok bosszúságot okoztak. A frissen beköltözött lakók pedig nemcsak éjszaka, hanem nappal is hallgatták a szellemek sóhajait, lépéseit, kopogásait.

Kíséretetek tömege

Az Andrássy úti, ma Terror Házaként működő épületben volt a hírhedt ÁVO-székház, ahol rengeteg embert kínoztak halálra. Szellemeik a mai napig kísértenek az épületben. Az egyik „legnépszerűbb” kísértet, amelyet sokan látni véltek, nem más, mint egy cigányasszony, aki itt veszítette el a szeme világát. Egészen pontosan kinyomták a szemét, amelynek a helyén üregek vannak. És itt kísért egy szerelmespár is, akiket egyszerre hoztak be, és vallattak a halálra, valamint egy középkorú férfi, akit a saját elvtársai ítéltek kínhalálra.

Családi szellem a Svábhegyen

A Svábhegy első pillantásra csodálatos vidék, ám tragikus történelmi események színhelye is volt. Például innen irányította Adolf Eichmann SS-főtiszt a német megszállás idején a deportálásokat. Itt nyitotta meg az úttörővasutat Rajk László, nem sejtve, hogy kilenc hónap múlva egy közeli villában fogják vallatni. Állítólag itt kísért egy jómódú zsidó család minden tagjának szelleme is, akik maradásukat pénzzel és ékszerekkel próbálták kiváltani. A felajánlást elfogadták tőlük, ám a deportáltak listájáról nem távolították el a nevüket…

Ha megismerkednétek még több budapesti kísértettel, lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számát a 4. oldalon!

Fotó: Thinkstock