A legtöbbünknek vannak benyomásai, vagy ha úgy tetszik, bizarr paraképességei, még akkor is, ha ezek mellett sokszor észrevétlenül elmegyünk.

36 bizarr parakepessegek

Az érzékeken kívüli észlelés (ESP) fantasztikus sajátossága, hogy nemcsak érzékszerv nem vesz részt benne, hanem az ingert kibocsátó forrás sincs jelen az anyagi valóságban. Azaz: valaki például a tenger zúgását hallja, noha egyáltalán nem a tengerparton sétál. Citromízt érez, pedig nincs citrom a nyelvén, sőt még a közelben sem; virágillat csapja meg orrát, és egyáltalán nincs a környéken semmiféle virág…

Energiatestek és láthatatlan érzékszervek

Vajon mi történik ilyenkor bennünk? Honnét származnak ezek az ingerek, ha egyszer mégiscsak kiváltanak valakiben egy bizonyos érzetet? A Duke Egyetem professzorát, Joseph B. Rhine-t a paranormális képességeken belül is az ESP, és azon belül pedig a szokatlan, rendkívüli érzékelési formák foglalkoztatták.

Feleségével, Louisával Rhine több ezer esettanulmányt vizsgált meg az 1930-as években, és arra jutott: tévúton jár a nyugati tudomány, amikor úgy véli, csakis a biológiailag megfogható szerveink állnak rendelkezésre az érzékeléshez. Rhineék a keleti filozófiáknak adtak igazat, amelyek azt tanítják: az ember nem pusztán az anyagi testéből áll, mivel ez csak a legkülső, legdurvább „rétege”. A tükörben látható testünket valójában rezgések, energiák, hullámok vezérlik, irányítják, és valószínűleg ezek is külön szervrendszereket alkotnak, láthatatlan érhálózattal, anyagfeletti szervekkel – és ezek lehetnek felelősek a hatodik érzékért is.

Kutatásaik során Rhine-ék rájöttek, hogy az ESP-nek végtelen sok formája van. Szerintük ezek a legjellegzetesebbek: – tisztánlátás (clairvoyance): amikor valaki lát valamit, ami fizikálisan nincs ott, tőle messze van térben-időben,
– tisztánhallás (clairaudience): amikor valaki egy hallótávolságon túli hangot hall,
– tisztán érzékelés (clairsentience): amikor valaki egy olyan illatot, ízt érez, formát tapint, melynek forrása az anyagi valóságban nincs jelen – és Rhine-ék ezt tartották az ESP összes formája közül a legtitokzatosabb jelenségnek.

A cikk folytatásáért lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számának 36. oldalát.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: 123RF