Visszatalálhatunk a természetes egyensúlyhoz – Interjú Rába Gézával

Rába Géza zenei újságíróként került kapcsolatba az éjszakai élettel, és ezzel együtt a függőség démonaival, amelyeket azonban nemcsak leküzdött, hanem ennek köszönhetően élete száznyolcvan fokos fordulatot vett.

46 termeszetes egyensuly

Annak ellenére, hogy zenei újságíróként nagyon sok mindent megtapasztaltam, ami kifejezetten ezzel az életmóddal kapcsolatos, és aminek egy idő után már jóval több volt a negatív hatása, mint a pozitív, mégsem éreztem úgy, hogy a korábbi és jelenlegi munkám között nagy különbségek lennének. Mindkettőben közös, hogy nyitottnak kell lenni ahhoz, hogy jól tudjuk művelni.

– Hogyan került kapcsolatba a természetgyógyászattal?

– Egyszer csak azt tapasztaltam, valami nincs rendben, nem éreztem jól magam a bőrömben. Mindig érdekelt a transzcendencia, a természetfölötti, így hát elkezdtem jógázni, ezoterikus irodalmat olvasni és meditálni. Rájöttem, hogy több van annál, mint amit az érzékszerveinkkel tapasztalunk. Valami azonban gátolt abban, hogy az ezotéria útjára lépjek. Ekkor kerestem fel Árendás László természetgyógyászt, és kértem a segítségét a fejlődésben.

– Mit mondott önnek a természetgyógyász?

– Azt tanácsolta, hogy lépjek a spiritualitás útjára, foglalkozzak vele hivatásszerűen, mert ezzel bizony van feladatom. Ha nem teszem, ha nem használom mások megsegítésére a gyógyító képességeimet, akkor mindaz, amiben kiteljesedhetnék, a visszájára fordulhat.

– Csak beszélgettek?

– A beszélgetés mellett részt vettem energetikai kezelésen, ezután pedig homeopátiás szereket és gyógynövényeket írt föl, életmódtanácsot kaptam, amit betartottam. Aztán szép lassan észrevettem, hogy változik az életem, a szervezetem pedig tisztul. Ezek a sikerek, valamint későbbi mesterem, Laci bácsi biztatása nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a természetgyógyászat felé forduljak, amelyet ma már hivatásszerűen űzök.

– Mire szakosodott ezen belül?

– A bioenergetikára és a fülakupunktúrás addiktológiára.

– Miért választotta a szenvedélybetegek fülakupunktúrás gyógyítását?

– Nagyon sok emberen láttam magam körül – beleértve önmagamat is –, hogyan válik valaki függővé, mit tesz vele a függősége. Én főleg a dohányzás rabja voltam, naponta elszívtam két doboz cigit. Sokat jártam a természetbe, hegyet másztam, és akkor jöttem rá, milyen fantasztikus érzés a tiszta levegőn lenni, friss oxigént szívni. Aztán az egyik reggel találtam a cigisdobozban egyetlen szálat, amely az előző éjszakai koncertről megmaradt. Rágyújtottam, szívtam egy slukkot, majd elnyomtam, és elhatároztam: ez volt az utolsó.

– Ilyen könnyen ment?

– A sors is a segítségemre volt. Például a Káli-medencében sétálgattam, amikor hirtelen a semmiből ott termett egy ősz hajú öregúr, és anélkül, hogy bármiről beszélgettünk volna, elkezdett mesélni arról, hogyan szokott le a dohányzásról. Elmondta, hogy Hollandiában, egy kávézóban talált egy kis tájékoztató füzetkét, benne tanácsokkal, hogy ne váljunk a szenvedély rabjává. A dohányzásnál azt is írták, hogy együnk mazsolát, mert azzal be lehet csapni a szervezetet. Nyomban vettem én is mazsolát, nekem az is sokat segített.

– Milyen problémákkal keresik fel leggyakrabban?

– Általában olyanok kérik a segítségemet, akik le akarnak szokni valamiről: alkoholról, cigarettáról, könnyűdrogokról, de sokszor másfajta függőségek is előkerülnek. A bioenergetikával való foglalkozás révén pedig sok más problémával is fordultak már hozzám.

– Hogyan zajlik a kezelés?

– Állapotfelméréssel kezdődik, ezt Körbler-pálcával végzem, amellyel az ember bioenergia-mezőjének minden változása érzékelhetővé válik. Ezután alkalmazom a Körbler-féle szimbólumterápiát is, amikor a nem kielégítően működő területeket szimbólumokkal kezelem. Ez egy újra megtalált ősi módszer, hiszen a természeti népek sámánjai is meghatározott jeleket festettek betegeikre gyógyászati céllal.

– Elegendő a jeleket felrajzolni, és máris a gyógyulás útjára lépünk?

– Nem feltétlenül. Az állapotfelmérés után következhet a dél-koreai inger-reflex terápia, amely hasonlít a reflexológiára, mégis más. A kezünkön és a talpunkon megtalálható az egész test „leképeződése”. Ezen keresztül befolyásolhatjuk az energiák áramlását, rendkívül gyors és intenzív hatást érhetünk el. Az egészet egy bioenergetikai kezeléssel szoktam lezárni. Minden esetben a természetes egyensúly állapotának megteremtése a cél.

– Természetgyógyászként mit tart a legnagyobb sikerének?

– Azt, hogy a korábban napi három doboz cigarettát elszívó édesapámat sikerült leszoktatni a dohányzásról. Ehhez persze ő is kellett. A leszokás következményeként aztán sokat javult az életminősége. A kezelésénél fülakupunktúrát alkalmaztam, ami úgy hat, hogy kiegyensúlyozza a szervezetben a felborult energiarendszert. Öt pontot kell a fülben megszúrni egy adott protokoll szerint ahhoz, hogy az energia egyensúlya ismét megteremtődjön. A tüdő, a vese, a máj, valamint a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszert stimuláljuk, ennek hatására elkezdődik a szervezet tisztulása is.

– Mi vitte a buddhizmus felé?

– Sok ezotériával, spiritualitással kapcsolatos irodalmat olvastam, de rá kellett jönnöm: ezek ugyan nagyon érdekesek, de mások véleményét tartalmazzák. Illetve, már nem elégített ki, tovább akartam lépni. Elkezdtem meditációkra járni, a nagy változást egy hosszabb buddhista elvonulás jelentette. Addig úgy hittem, az önismeret útján járok, és rengeteg mindent tudok magamról, a világról. De rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. A meditációk során világossá vált például, mi a viselkedésem mozgatórugója, miért tettem azt, amit. Mi az, ami elől menekülök? Az elvonulás volt az, ami végképp a spiritualitás útjára terelt. Végül aztán buddhista tanítói diplomát szereztem A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

– Az elvonuláson kívül, mi volt önre még nagy hatással?

– Volt szerencsém három hónapot Thaiföldön eltölteni, különböző kolostorokban gyűjthettem tapasztalatokat, és Thaiföld legnagyobb buddhista egyetemén tanulhattam. Bepillantást nyerhettem abba, hogyan is működik a buddhizmus. Fantasztikus volt beülni és gyakorolni egy kolostorban, ahol az ember könnyedén kerül olyan állapotba, amikor tisztán ráláthat a saját életére és önmagára. Eljutottam Thamkrabokba is, a kolostorba, ahol drog- és alkoholfüggőkkel foglalkoznak. Meditációval és gyógynövényekkel folytatják a kezeléseket. Saját maguk termesztik a gyógynövényeket, és száznyolcféléből készítik azt a tinktúrát, amellyel a tisztítást végzik.

– Ön is kipróbálta az esszenciát?

– Nem, mert azt a keménydrogok függőinek kísérletezték ki, és nagyon intenzív hatást fejt ki a szervezetre. Viszont a belőle készült teába belekortyoltam, az is erőteljes volt. Emellett megmutatták azt is, hogyan lehet meditációval segíteni a leszoktatásban. Csodálatos volt látni és megtapasztalni a buddhista megközelítést a függőség kezelésére. A buddhizmus nekem arról is szól, hogy miként szabaduljunk meg a megszokásainktól.

– A természetgyógyászat mellett a 24.hu internetes portálon aktuális témákat boncolgat öt – hazánkban is jelenlévő –, a világon elterjedt vallás képviselőivel. Mindezt megtette könyvformában is, a tavalyi évben jelent meg az Isten tudja… – emberi kérdések, vallási válaszok című, különleges kötete. Ez arról szól, hogyan látják a világot a 21. század elején a több száz vagy ezer éves vallások hazai tanítói.

– A könyvet huszonhárman írtuk, óriási csapatmunka volt. Nem tartozik a könnyed olvasmányok táborába, mégis mindenkihez szól. Tudatos olvasásra van szükség ahhoz, hogy ne csak megértsük, hanem át is érezzük. A könyv nem titkolt célja még, hogy fogadjuk el mások véleményét, ami csak úgy történhet, ha megismerjük azokat.

Rába Géze elérhetősége: www.termeszetgyogyasz.help

Az interjú eredetileg a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számában jelent meg.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Garai Edit