Egy tanulságos élettörténeten keresztül jártunk a végére annak, hogy a mértékletesség akár elégedetté is teheti az embert.

36 semmi tulzas

Az alábbi eset kitalált tanmese is lehetne, ha nem tudnánk, hogy valóban megtörtént. A 37 éves vállalkozó, András szédítő boldogságot érzett, amikor immár a hatodik luxusingatlanja adásvételi szerződését írta alá. Serdülőkora óta másban sem lelte örömét, mint a minél több pénz halmozásában, melyből új és új gyönyörforrásokat vásárolhat. A mostani ház volt a legszebb az összes közül: a budai Szabadság-hegyen állt, három lifttel, hatalmas úszómedencével és olyan panorámaablakkal, hogy ha kinézett rajta, a férfi az egész város urának érezte magát. Csakhogy fél év múlva mindez már természetessé vált számára, pont úgy, mint az összes többi háza és a garázsaikban álló nyolc sportkocsi. András nyugtalanná vált, majd hamarosan egy új, minden addiginál nagyobb ívű befektetésbe kezdett. Mindent erre az egy lapra tett fel, ám a hirtelen jött gazdasági válság keresztülhúzta számításait: az összes cége csődbe ment, sőt egy csalásgyanús ügye miatt a börtön réme is megjelent a feje fölött.

„Megszereztem? Többet is szerezhetek…”

Andrásnak el kellett adnia az összes házát, autóját. Húszévnyi aprólékos munka gyümölcse vált semmivé pár nap alatt, és mire felocsúdott, szó szerint csak a rajta lévő ruhája maradt. Felesége, gyermekei nem voltak – az ilyesmire neki, akinek még éjjel is az üzleti ügyei pörögtek az agyában, egyszerűen nem jutott ideje.
„Megjártam az összes elképzelhető poklot: végrehajtótól a bíróságig, öngyilkossági kísérlettől a kábítószerig” – emlékszik vissza arra az időszakra. – De a legkeményebb próba az egykori önmagammal való szembenézés volt. Rá kellett döbbenjek, hogy már évekkel ezelőtt, amikor elértem egy bizonyos szintű jólétet, le kellett volna álljak. Csakhogy elkapott egy örvény, amiből nem volt menekvés: egyre többet és többet akartam, és valahányszor sikerült egy magasabb szintre lépnem, csak pár napig élveztem a diadalt, mert akkor már az járt a fejemben: feljebb is léphetek, ennél többet is szerezhetek!”

Cikkünk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/2. számában olvashatjátok.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock