Sokak szemében csak egy szerető, egy ágyas volt, a porosz király például „őfelsége, az alsószoknya”-ként emlegette. Pedig Madame de Pompadour igen sokat tett a felvilágosodásért, a kultúráért, és XV. Lajos politikai lépéseihez is számos tanáccsal szolgált.

Madame Pompadour

A későbbi Madame de Pompadournak kilencéves korában megjósolta egy jövendőmondó, hogy majd egy király szívét birtokolja. Ezután a család csak reinette-nek, azaz kis királynőnek szólította a lányt. Csakhogy sok víznek kellett lefolyni a Szajnán, míg az ígéret valóra vált…

Egy művelt és kifinomult hölgy

Jeanne-Antoinette Poisson 1721. december 29-én látta meg a napvilágot Párizsban. Anyja híres szépasszony volt, apja korán elhagyta a családot és az országot, ugyanis úszott az adósságban. A kislányt gyámként egy gazdag bankár nevelte fel (valószínűleg ő a biológiai apa…). Neki volt köszönhető az a kitűnő neveltetés, amelyben a kislány részesült, egy kolostor falai között oktatták jó modorra. Antoinette igazi kifinomult hölggyé vált, jól ismerte a kor tudományát, otthonos volt a művészetek minden területén, még klavikordon is tudott játszani.

A házasságkötés – többet között az igényei és képességei miatt – nem volt egyszerű ügy. Végül húszévesen gyámja unokaöccséhez ment feleségül, vagyis saját unokatestvéréhez. Még az évben született egy fia, aki nem érte meg az egyéves kort. Három év múlva egy kislánynak adott életet. Antoinette maga aligha lehetett szerelmes, de ahhoz értett, hogy férjében fellobbantsa ezt a lángot. Szépen éltek, volt pénzük, rangjuk, birtokuk, szívesen látták őket társaságban, és szalonjukban előkelő vendégek fordultak meg. Szívesen időzött náluk Voltaire és Montesqieu is. Madame de Pompadour összejövetelei idővel felkeltették az udvar érdeklődését is.

A teljes cikket a Nők Lapja Ezotéria 2016/2. számában olvashatjátok.

Szöveg: Dr. Janák Lajos

Fotó: Getty Images