Az allergia lelki oldala – Szimbolikus harcot vív a szervezet

Itt a tavasz, kezdődik az allergia szezonja. De vajon mi okozza a könnyezést, a köhögést, az orr eldugulását? Ha ismerjük az életre is veszélyes jelenség lelki hátterét, akkor a problémát könnyebben meg tudjuk szüntetni.

Allergy

Az allergia a szervezet felfokozott válaszreakciója egy általa idegennek ítélt, a legtöbb ember számára azonban semleges anyaggal szemben. Az allergént az immunrendszer veszélyesnek ismeri fel, hevesen reagál rá, mintha ellenséges betolakodóval állna szemben, miközben egy ártalmatlan anyagról van szó. Mivel a méhcsípéstől a virágporon át az élelmiszerekig, rengeteg minden válhat allergénné, a tünetek is rendkívül változatosak. Tüsszögés, orrfolyás, fulladás, dagadás, kiütés, viszketés, sebek, fájdalom, hasmenés, hányás – hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Az allergia, tűnjék bármilyen ártalmatlannak is, életveszélyes helyzetbe sodorhatja az embert.

Holisztikus szempontból

Az „allergia” szó a görög „ergia” szóból származik, amelynek jelentése: valamire választ adni, reagálni. Az ebből képzett „allergia” szó eltérő válaszadást, másképpen reagálást jelent. És valóban, az immunrendszer másképpen, sokkal hevesebben reagál azokra az anyagokra, amelyeket allergénként emlegetünk. Az allergiát allergiás túlérzékenységként is szoktuk emlegetni, ami jelzi azt a túlreagálást, küzdelmet, amellyel az érintett bizonyos ártalmatlan tartalmakkal, helyzetekkel kapcsolatban érez, reagál.

Az allergia kórképe a belső ellenállás kivetülése a test szintjére. Az immunrendszer küzdelme ez, szemben a fertőzések okozta jogos és természetes küzdelemmel, „sok hűhó semmiért”. Szélmalomharc, amelyben az immunrendszer kardja a levegőben képzelt ellenséget kaszabolja. Az időjárás-jelentések polleninformációja szinte háborús veszélyként vetíti előre a várható csapást, hogy az érintettek gyógyszerekkel, orrcseppekkel, egyéb kiegészítőkkel felfegyverkezve várhassák a „támadást”. A támadást, amely valójában csupán ártalmatlan jelenlét.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/2. számában találhatjátok.

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina

Fotó: Thinkstock