A dolgok mulandóak, de ha ezt nem tudjuk elfogadni, és görcsösen ragaszkodunk hozzájuk, az szorongáshoz, boldogtalansághoz vezet.

Tranquil Beauty

Íme, a boldogság egy újabb titka: az elengedés. És fordítva: a boldogságunk útjában álló, sok ember életét megkeserítő akadályt ragaszkodásnak hívják. Ez utóbbi erősen személyiségfüggő: vannak abszolút nem ragaszkodó emberek, akik könnyedén megválnak az életükben fontos tárgyaktól, érzelmektől. És vannak olyanok is, akik számára ez hatalmas kihívást, lehetetlennek tűnő feladatot jelent.

Az asztrológia és a különböző önismereti rendszerek egységesen úgy tanítják, hogy azok ragaszkodnak erősebben javaikhoz, akinek személyiségében több a föld-elem. A föld ugyanis szorosabb kötődést jelent az anyagi javakhoz, tárgyakhoz és érzelmekhez is, mivel ez az elem a birtoklás vágyát erősíti a személyiségben – úgy is mondhatjuk, hogy a „földes” személyiségű emberek jelszava: az enyém!

A ragaszkodás rabságában

Persze nemcsak ezért ragaszkodunk a számunkra kedves dolgokhoz. Utóbbiak elvesztése mindenkinek fáj, akár bevalljuk, akár nem, és nemcsak a föld jegyűeknek. Ez pedig tudat alatt mindannyiunkban kiváltja a jövőtől való félelmet, illetve azt, hogy görcsösen belekapaszkodva próbáljuk a kedves dolgok elmúlását visszatartani. Ami viszont egyenlőtlen küzdelem az anyagi mulandósággal, így garantáltan nem sikerülhet. Kialakul tehát a ragaszkodás ördögi köre, amely már rövid távon is boldogtalanságot okoz.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/2. számában olvashatjátok.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock