A múlt ma is körülvesz minket, a legmakacsabb rejtélyek eltűnt kincsekről szólnak. Földbe temetett aranycsodákat, tengerbe süllyesztett ezüstpénzeket keresnek a megszállott kincsvadászok, akiket főként régi legendák inspirálnak. A nyomukba eredtünk.

72 eltunt kincsek

Legutóbb Lengyelországban vélték: rábukkantak arra az „aranyvonatra”, amelyben a nácik gyűjtötték össze az elrabolt értékeket. Következzék néhány, a mai napig megfejtésre váró rejtély az eltűnt kincsek világából!

Lehet, hogy csak blöff volt? – KIDD KAPITÁNY ÖRÖKSÉGE

William Kidd kapitányt 1701. május 23-án Londonban kalózkodásért kötötték fel: senki sem sejtette akkor, milyen örökséget hagy ránk. Nemcsak kincskeresők valóságos hadseregét mozgósította, de az irodalmat is megtermékenyítette: hatott Edgar Allan Poe-ra, és nyilvánvalóan ő ihlette Stevenson regényét, A kincses szigetet. A kapitány ugyanis halála előtt életéért könyörögve levelet írt, amelyben sejteti, hogy milliós vagyon birtokosa, amit szabadságáért kész felajánlani az angol parlamentnek. (A levél valószínűleg blöff volt, nem is mentette meg Kidd életét.)

A legenda a kapitány halála után is tovább élt. Különösen akkor, amikor megtalálták Kidd íróasztalát, még pontosabban: annak igen ravaszul megszerkesztett titkos fiókját, benne egy rézcsőre tekert pergamenen egy 1699-re datált térképpel. Ez egy, a Kínai-tengeren található, „WK”-val jelölt szigetet ábrázolt. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a pergamen megtalálója, bizonyos Hubert Palmer ügyvéd megszállottan kutasson a Kidd-ereklyék után, amelyek elsősorban két, ezüstöt, ékköveket és selymet szállító örmény hajó kirablásából származhattak . Sokan a Gardiner-szigetre gondoltak, mégis, hiába találtak még további – valódi vagy hamisított – térképeket, a kutatás nem vezetett eredményre. Később egy japán tudós is beszállt a keresésbe, ő a Japán déli része és a Tajvan között húzódó szigetcsoport között kutakodott. A szóbeszéd szerint az egyik sziget növényzettel teljesen elfedett barlangjában talált is valamit, hogy szélsebesen Tokióba hajózzon az állítólag 50 millió dollár értékű arany- és ezüstérméket tartalmazó ládákkal.

Még több kincset rejtő helyről és kincsről olvashattok a Nők Lapja Ezotéria 2015/6. számában.

Szöveg: Balázs-Piri Krisztina

Illusztráció: Thinkstock