- Tápanyagtartalom szempontjából a nagyszemű és az aprószemű zabpehely között alig van különbség.
- A legnagyobb különbség az elkészítés gyorsaságában és az elkészült zab állagában rejlik.
- Reggeli kásához mindkettő remek, de ha sütni szeretnél vagy granolát készítenél, a nagyszemű zabpehely jobb választás, mert jobban tartja a formáját.
A gabonák az étrendünk egyik alappillére, de nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk őket. A teljes kiőrlésű gabonák több rostot és tápanyagot tartalmaznak, mivel megőrzik a gabonaszem minden részét, ellentétben a finomított változatokkal, amelyekből ezeket eltávolítják.
És hogy fogyaszthatunk belőlük többet? Például együnk gyakrabban zabot! A zab rendkívül tápláló és számtalan módon el lehet készíteni, akár édes, akár sós ételekhez. De mi a különbség a nagyszemű és az apró szemű zabpehely között? És vajon melyik az egészségesebb?
Miért jó választás a nagyszemű zabpehely?
A zabpehely az egyik legkevésbé feldolgozott zabfajta, így megőrzi a zab természetes tápanyagtartalmát. A nagyszemű zabpehely esetében a szemeket csak enyhén lapítják, így sűrűbb, rágósabb állagot ad, és hosszabb főzési időt igényel, cserébe tovább laktak.
Bár kásának is tökéletes, granolához, müzliszelethez vagy sütikhez különösen jó választás, mivel a nagyobb szemek jól bírják a hőt, és ropogósabb textúrát adnak.
Lássuk, milyen tápértéke van egy adag (kb. 40–50 gramm) nagyszemű zabpehelynek:
- Kalória: 153 kcal
- Szénhidrát: 27 g
- Zsír: 2 g
- Fehérje: 5 g
- Rost: 4 g

A nagyszemű zab remekül bírja a hőt, így tökéletes alap granolához, kekszhez. (Fotó: Getty Images)
Miért jó az apró szemű zab?
A gyors zabnak is nevezett aprószemű zabpehely valójában nem sokban különbözik a hagyományos, nagyszemű zabpehelytől. A nevéhez hűen tényleg gyorsan elkészül. Akár mikróban, akár tűzhelyen főzzük, a gyors zab 1-2 perc alatt elkészül.
Az állaga krémesebb, kevésbé rágós, így jobb választás zabkásákhoz is.
Bár technikailag jobban feldolgozott, mint a nagyszemű zabpehely, tápanyagtartalmuk szinte azonos. Lássuk, hogy néz ki egy adag gyors zab tápanyagtartalma!
- Kalória: 154
- Szénhidrát: 27 g
- Zsír: 2,6 g
- Fehérje: 5 g
- Rost: 4 g
Kapcsolódó: 7 egészséges reggeli alapanyag zabkása mellé vagy helyett
Melyik az egészségesebb?
Sokan azt gondolják, hogy minél jobban feldolgozott egy élelmiszer, annál kevesebb benne a tápanyag. Ez általában igaz is, de a nagy- és aprószemű zabpehely esetében nem kell ettől tartani.
Mindkettő teljes kiőrlésű gabona, hasonló mennyiségű rostot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A fő különbség a feldolgozás módjában van: a gyors zabot apróbbra vágják és vékonyabbra lapítják, hogy gyorsabban megfőjön. Ez viszont hatással lehet arra, hogyan dolgozza fel a szervezetünk. A gyors zab ugyanis gyorsabban emésztődik, így hamarabb megemeli a vércukorszintet, míg a nagyszemű zabpehely lassabban szívódik fel, tartósabb energiát ad, és hosszabb ideig teltségérzetet biztosít.
Kapcsolódó: Isteni túrós, erdei gyümölcsös zabkása
Kása, süti vagy turmix?
Reggeli zabkásához bátran használhatjuk bármelyiket, itt tényleg csak az számít, melyik állagot szeretjük jobban: a nagyszemű zabpehely kicsit rágósabb, míg a gyors zab selymesebb, krémesebb állagot ad a kásának. Sütésnél azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet.
A nagyszemű zabpehely jobban megtartja az állagát, így ideális például müzliszelethez, kekszhez vagy granolához.
A gyors zab lágyabbra fő, emiatt jól illik turmixba. Viszont ha süteménybe kerül, a tészta túl puhává válhat tőle, ezért nem minden receptben működik jól.
Kattints a galériára 5 zabpelyhes receptért!




Kiemelt kép: Getty Images