- Egy új tanulmány szerint napi 12 adag ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása több mint kétszeresére növelheti a Parkinson-kór korai tüneteinek kockázatát.
- A vizsgálatban közel 43 000 ember adatait elemezték, akik hosszú távon számoltak be étrendjükről, és egyikük sem szenvedett Parkinson-kórban a vizsgálat kezdetekor.
- Az ultrafeldolgozott élelmiszerek többsége – a kenyér és gabonafélék kivételével – kapcsolatban állt a neurológiai tünetekkel.
Egy friss kutatás szerint naponta körülbelül 12 adag ultrafeldolgozott élelmiszer elfogyasztása több mint kétszeresére növelheti a Parkinson-kór korai tüneteinek kockázatát. „Az eredmények arra utalnak, hogy az ultrafeldolgozott ételek – például cukros üdítők vagy csomagolt nassolnivalók – rendszeres fogyasztása felgyorsíthatja a Parkinson-kór korai jeleinek megjelenését” – mondta Dr. Xiang Gao, a tanulmány vezető szerzője.
Minden az étkezéssel kezdődik
A tanulmányban közel 43 000 amerikai vett részt, akik két nagy egészségügyi felmérés tagjai voltak. Életmódjukat és egészségi állapotukat hosszú ideje figyelték, és a vizsgálat kezdetén egyiküknél sem jelentkeztek a Parkinson-kór tünetei.
A vizsgált ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoztak az édesített italok, különféle szószok és vajkrémek, csomagolt édességek, ízesített tejtermékek, kenyerek, gabonapelyhek és sós nassolnivalók.

Ketchup, csipsz, üdítő – A gyakori fogyasztásuk összefüggésbe hozható a neurológiai tünetekkel. (Fotó: Getty Images / gpointstudio)
Rejtett veszélyek a tányéron
A kutatás eredményei szerint a Parkinson-kór korai jelei szinte minden típusú ultrafeldolgozott étellel kapcsolatba hozhatók. Ez arra utal, hogy az ultrafeldolgozott termékek túlnyomó többsége tartalmazhat valamilyen összetevőt, ami káros az egészségre.
Ennek egyik lehetséges oka, hogy ezek az ételek jellemzően kevés rostot, fehérjét és mikrotápanyagot tartalmaznak. Ugyanakkor gyakran tele vannak hozzáadott cukorral, sóval, telített, valamint transzzsírokkal.
Emellett károsan befolyásolhatják a bélflóra egyensúlyát is, míg az adalékanyagok gyulladást, szabad gyökök termelődését és idegsejtpusztulást idézhetnek elő.
Kapcsolódó: A Parkinson-kórt az alvás megváltozása is előre jelezheti
A megelőzés a konyhában kezdődik
A tanulmány szerzői szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön: pontosan mely összetevők – például az emulgálószerek, édesítőszerek vagy színezékek – okozhatják a hatásokat. A kutatók azt javasolják, hogy lehetőség szerint részesítsük előnyben a friss, természetes alapanyagokból készült ételeket, és próbáljuk minimalizálni az ultrafeldolgozott élelmiszereket. A Parkinson-kór megelőzése ugyanis a konyhában kezdődik.
Kapcsolódó: Veszélyesen sok feldolgozott élelmiszert esznek a gyerekek
Kiemelt kép: Getty Images
